vrijdag, 13. april 2007 - 12:29

‘Doeks of Hatert’ ontdekken Het Nieuwe Rijden

Nijmegen

Inwoners uit Hatert en vertegenwoordigers van het Nijmeegse gemeentebestuur stappen vrijdag 20 april samen in de auto. Niet voor een plezierritje, maar om Het Nieuwe Rijden onder de knie te krijgen.Chauffeurs die volgens dit principe rijden, kunnen al snel tien procent besparen op hun brandstofgebruik en belasten zo het milieu minder.

Met de aftrap voor de campagne Het Nieuwe Rijden sluit de gemeente Nijmegen aan bij de landelijke campagne rond de gebroeders Doek en hun knaloranje Opel.

Deze stoere jongens ‘uut Hasselt’ (geïnspireerd op de Amerikaanse televisieserie The Dukes of Hazzard) laten in verschillende commercials zien dat je ook lekker kunt autorijden als je wat minder gast. Op tijd doorschakelen naar een hogere versnelling, gelijkmatig rijden, de auto goed laten uitrollen bij stoplichten en een goede bandenspanning zijn enkele trucs die de rijstijl verbeteren en het milieu ontlasten.

Met de aftrap door enkele wijkbewoners uit Hatert, de raadsleden Stijn Verbruggen (PvdA), Hayke Veltman (VVD), Bert Velthuis (SP), Anneke Arzbach (PvdA), en wethouder Jan van der Meer wil de gemeente het goede voorbeeld geven en Nijmegenaren aansporen energiebewuster en veiliger te rijden.

Hun training start op 20 april om 13.00 uur in wijkcentrum Hatert, Couwenbergstraat 22. Het Nieuwe Rijden-gecertificeerde instructeurs van de ANWB-rijschool geven de training in eigen lesauto’s. De zuinigste rijder wordt in het zonnetje gezet. Uiteraard is ook de oranje Doeks-auto aanwezig.

Bewoners van Nijmegen die meer informatie willen over Het Nieuwe Rijden hebben diezelfde dag de gelegenheid om een ritje te maken in een simulator, die van 10.00 tot 17.00 uur op de Grote Markt staat. Samen met een instructeur kunnen bezoekers van de stad zelf testen hoe ze zuiniger kunnen rijden en krijgen ze tips van een instructeur.

Daarnaast laat de gemeente ook een flink aantal gemeentechauffeurs meedoen aan een training Het Nieuwe Rijden.

Het Nieuwe Rijden heeft als doel om automobilisten, beroepschauffeurs en wagenparkbeheerders aan te zetten tot een energie-efficiënter aankoop- en rijgedrag. Behalve een positief effect op het energiegebruik en de CO2-emissie heeft Het Nieuwe Rijden ook positieve effecten op bijvoorbeeld de uitstoot van overige emissies en het onderhoud van voertuigen. Het rijden is ook veiliger en comfortabeler.

Wie meer informatie wil over Het Nieuwe Rijden kan hiervoor terecht op de website www.hetnieuwerijden.nl. Daarnaast zijn er ook folders verkrijgbaar in het Open Huis en wijkcentra en bibliotheken in Nijmegen.
Provincie:
Tag(s):