maandag, 10. december 2007 - 21:31

‘Militairen Afghanistan niet vervolgd om dodelijke schietincidenten’

Den Haag

Het Openbaar Ministerie heeft met betrekking tot twee geweldsaanwendingen door militairen in Afghanistan geoordeeld dat het toegepaste geweld rechtmatig was. In beide gevallen zijn er voorafgaand aan gericht schieten stoptekens gegeven en waarschuwingsschoten gelost.

Er is geen sprake van strafbare feiten omdat gehandeld is conform de geldende instructies, aldus het OM maandag.

De éérste geweldsaanwendingen vond plaats op 1 augustus 2007 toen twee busjes op een Nederlandse patrouille tegemoet kwam rijden. Het achterste voertuig reageerde niet op een stopteken en twee waarschuwingsschoten en reed op het konvooi af. Een gericht schot dode een Afghaanse man die zich nabij het busje bevond.

Het tweede incident vond plaats op 5 augustus 2007 nabij Deh Rawod. Aan de bestuurder van een naderende bromfiets werd, door een militair die op een kruispunt op wacht stond, een duidelijk stopteken gegeven. Nadat het stopteken werd genegeerd werd een waarschuwingsschot gelost. De bromfietser bleef echter met hoge snelheid doorrijden in de richting van de militair. De militair heeft toen gericht geschoten op de bromfietser. De bromfietser is daarbij om het leven gekomen.
Provincie:
Tag(s):