zaterdag, 12. mei 2007 - 18:19

‘Mooie Ogen’ wint eerste LUX d’Or

Nijmegen

De finale van de eerste editie van het filmfestival HomeMade afgelopen woensdag was een succes. In drie uitverkochte zalen keek het publiek naar veertien films, de winnaars van de afgelopen maandelijkse Homemade avonden. De felbegeerde LUX d’Or, de nieuwe Gelderse filmprijs geïnitieerd door LUX, ging naar Huib Posthumus en Jasper Lamers, de makers van Mooie Ogen.

De jury, bestaande uit Dziga-directrice Ellen Kocken, acteur Chris Tates, documentairemaakster en schrijfster Steffie van den Oord en San Fu Maltha, producent van onder meer Zwartboek, kwam na lang en verhit beraad tot besluit.

Het publiek was van andere mening en stemde massaal voor de korte film Party Pooper van maker Barry van de Rijt. Beide prijswinnaars mochten hun beeldje in ontvangst nemen uit handen van de Nijmeegse wethouder cultuur, Hannie Kunst (zie foto).

Met zijn 106 minuten was Mooie ogen tevens de langste inzending van het seizoen. De makers hadden een eerdere versie al ingekort met twee uur. Ondanks dat er volgens San Fu Maltha misschien nog 20 minuten uitgeknipt had mogen worden, waren de juryleden het eens over de knappe prestatie het publiek te blijven boeien. Twee andere films die de jury in het bijzonder opvielen, is de experimentele film Ei van Andreas Kretschmeijer en De vader van Freek, een korte surreële film van Bas Galesloot en Bas Maassen, twee laatstejaars scholieren van het NSG. Zij waren in de middag ook van de partij bij de uitreiking van de LUX d’Or voor SchoolMade, een amateur filmfestival voor en door scholieren. Deze prijs is toegekend aan Rembert Net, leerling aan de vrije school De Berkel, voor zijn film De derde herinnering.

Mooie Ogen is een oer-Hollandse who-done-it en zal vanaf komende donderdag een week lang dagelijks te zien zijn in LUX. De publiekswinnaar Party Pooper en SchoolMade winnaar De derde herinnering zullen als voorfilm van een grote speelfilm vertoond worden.
Provincie:
Tag(s):