zaterdag, 29. december 2007 - 11:22

‘Na poema ook wolf op de Veluwe’

Otterlo

In de Duitse staat Brandenburg leven inmiddels tientallen wolven in het wild. Een wolf heeft een enorm jachtgebied en legt per nacht makkelijk 100 kilometer af. Deskundigen zeggen dat het niet ondenkbaar is dat de wolf binnenkort de grens met Nederland oversteekt op zoek naar een nieuw jacht- en leefgebied.

De wolven in Duitsland zijn afkomstig uit Polen. Ze hebben zich gevestigd in en groot gebied dat niet meer door het leger word gebruikt. Doordat veel inwoners naar het westen trokken, na de val van de Berlijnse muur, is er veel meer ruimte voor de dieren. Ook wordt er niet op ze gejaagd wat er voor zorgd dat de populatie toeneemt. Twee weken geleden werd er een wolf neergeschoten door jagers in de buurt van Bremen, ruim 200 kilometer van de Nederlandse grens, zo meldt het Algemeen Dagblad. Ook worden vaker jagende paren gezien op zo’n 100 kilometer van de Duitse grens. Maar broedparen vind je verder naar het oosten, op zo’n 200 kilometer van de grens.

Sinds 1900 komt de wolf niet meer voor in Nederland en België. Het aaneengesloten jachtgebied (areaal) voor het in roedels levende dier is te klein. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer zou de wolf alleen in kleine aantallen, op de Veluwe kunnen overleven. Wie weet zien we dus na de ‘poema’ binnenkort ook wolven op de Veluwe?
Provincie:
Tag(s):