maandag, 10. december 2007 - 16:11

Afghaanse brandweer volgt opleiding bij luchtmacht

Woensdrecht

Dertig Afghaanse burgerbrandweermannen en vijf internationale stafleden van de ISAF Brandweerbrigade van Kabul International Airport (KAIA) volgen een brandweeropleiding bij de Koninklijke Luchtmacht. Met deze opleiding, die op vliegbasis Woensdrecht wordt gegeven, kan het brandweerpersoneel voldoen aan de minimale veiligheidseisen die ICAO (International Civil Aviation Organisation) stelt.

De opleiding maakt deel uit van de Nederlandse hulp bij de wederopbouw van Afghanistan.

Voor de wederopbouw van Afghanistan is het van groot belang dat KAIA weer een internationaal erkend civiel vliegveld wordt. Een van de ICAO-eisen voor een internationaal erkend vliegveld is de beschikbaarheid van een professionele brandweerorganisatie op het terrein. De ISAF Brandweer Brigade is redelijk uitgerust en theoretisch goed opgeleid, maar mist de ervaring met het blussen van grote (vliegtuig)branden. Omdat Afghanistan niet over eigen brandweeropleidingsfaciliteiten beschikt, biedt Nederland een opleiding aan die tegemoet komt aan de ICAO-eisen voor vliegtuigbranden en -reddingen.


Het brandweerpersoneel van KAIA wordt opgeleid tot vliegtuigbrandbestrijder. In de drie weken durende opleiding krijgen de Afghanen conform de internationale regelgeving eerst de theorie van de module Vliegtuigbrandbestrijding van het NIFV (voorheen NIBRA). Daarna worden de praktische vaardigheden aangeleerd en beoefend. Om de Afghaanse brandweermannen zo effectief en efficiënt mogelijk op te leiden, maakt de luchtmacht in de opleiding gebruik van het hydraulische- en pneumatische gereedschap dat ook op KAIA aanwezig is. De Deense luchtmacht heeft aan de vliegbasis Woensdrecht een E-One brandweervoertuig beschikbaar gesteld van het type dat ook op KAIA wordt gebruikt.
Provincie:
Tag(s):