woensdag, 14. februari 2007 - 9:56

Afname hersenweefsel bepaalt achteruitgang MS

Amsterdam

De hoeveelheid hersenweefsel is bij mensen met multiple sclerose (MS) van belang voor de snelheid waarmee hersenweefsel afneemt in de eerste jaren van de ziekte. De mate van hersenweefselverlies vroeg in de ziekte is waarschijnlijk bepalend voor de mate van invaliditeit op langere termijn. Dit blijkt uit onderzoek van drs. Bas Jasperse van het MS Centrum Amsterdam aan VU medisch centrum.

Het onderzoek verscheen in het februarinummer van het vooraanstaande Amerikaanse blad Archives of Neurology.

Mensen met MS hebben ontstekingen in de hersenen en het ruggenmerg die leiden tot beschadiging en verlies van zenuwen, wat bepalend is voor de ontwikkeling van invaliditeit. Het meten van verlies van hersenweefsel geeft een beeld van de aantasting van deze zenuwen. Zowel verlies van hersenweefsel als de aanwezigheid van ontstekingshaarden kan worden aangetoond met MRI-scan.

De bevindingen van arts-onderzoeker Bas Jasperse laten zien dat de mate van hersenweefselverlies en hoeveelheid ontstekingshaarden vroeg in de ziekte bepalend zijn voor de snelheid waarmee hersenweefsel afneemt in de periode daarna en daarmee voor de ontwikkeling van invaliditeit op langere termijn. Een tweede belangrijke conclusie is dat de mate van vroeg hersenweefselverlies belangrijker is dan de hoeveelheid vroege ontstekingshaarden en dat de snelheid van hersenweefselverlies deels onverklaard blijft. Dit laatste betekent dat er naast op MRI zichtbare ontsteking, een minder duidelijk waarneembaar proces verantwoordelijk is voor het ontstaan van schade aan hersenweefsel. NWO financierde deze studie.
Categorie:
Tag(s):