donderdag, 15. februari 2007 - 12:38

Aftoppen van televisietoren

Goes

Op donderdag 22 en vrijdag 23 februari a.s. wordt de analoge antenne (gedeelte rood, wit, rood)van de televisietoren in Goes vervangen door een digitale antenne.De twintig meter lange antenne wordt vervangen door een antenne die negen meter lang is.Er waren twee mogelijkheden om de analoge antenne te vervangen door een digitale antenne.

Enerzijds met een hoge kraan en anderzijds met een helikopter. Omdat de totale werkzaamheden sneller uitgevoerd kunnen worden met een helikopter, is uiteindelijk voor de inzet van een helikopter gekozen.

In totaliteit wordt er zes keer gevlogen door de helikopter van een hierin gespecialiseerde Zwitserse firma. De helikopter, die woensdagmiddag of donderdagochtend vroeg aankomt, stijgt en landt op het parkeerterrein aan het Geldeloozepad. Hier worden ook de delen van de antenne neergezet en vandaan gehaald. Het parkeerterrein is daarom vanaf woensdagmorgen afgezet. Als alles mee zit kan het werk eerder klaar zijn. Uiteraard geldt dat er niet gevlogen kan worden bij extreme weersomstandigheden.

Uit veiligheidsoverwegingen wordt het gebied rond de televisietoren op beide dagen afgezet van 09.00 tot 18.30 uur. Dit betekent concreet dat het gedeelte van de Troelstralaan vanaf de Ringbaan West tot aan de kruising De Savornin Lohmanlaan voor al het verkeer (ook voetgangers) wordt afgezet. Ook de Cornelisweg, het Geldeloozepad en het Geldeloozehof worden afgezet. Dit met uitzondering voor bewoners van het Geldeloozepad en Geldeloozehof. Deze krijgen voor iedere bewoner een toegangskaart van de gemeente.

Ook de bezoekers aan de Goese Bowling, Capital Sport, Sportpark Het Schenge en de Milieustraat kunnen via de route Westhavendijk en het Geldeloozepad naar hun bestemming op het moment dat er niet gevlogen wordt. Als er gevlogen wordt mag niemand zich, direct na de toegang tot sportpark Het Schenge tot aan de Cornelisweg, op de weg bevinden.
De begraafplaats is op beide dagen voor bezoek gesloten. Voor een begrafenis wordt een uitzondering gemaakt. Tijdens de begrafenis wordt er niet gevlogen.

Voor mensen die willen kijken hoe de helikopter de antenne verwijdert en vervolgens delen terug plaats, is een zogeheten spotplaats aangewezen. Dit is het open terrein op de hoek Ringbaan West / Westhavendijk. Bezoekers die met de auto komen kunnen parkeren aan de Westhavendijk langs het kanaal.

Eind vorig jaar is door een besluit van de rijksoverheid gestopt met het uitzenden van televisiesignalen via analoge antennes. Dit is voor KPN aanleiding geweest om de analoge antennes op de diverse televisietorens te gaan vervangen door digitale antennes. De vervanging van de analoge antenne op de televisietoren in de wijk Goese Polder is de eerste antenne die door KPN in Nederland vervangen wordt.
Provincie:
Tag(s):