vrijdag, 28. september 2007 - 11:10

AID controleert op paardenmarkten

Zuidlaren

De Algemene Inspectiedienst (AID) van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is de komende weken samen met de Koninklijke Marechaussee, de politie en de Douane actief op en rond verschillende paardenmarkten, waaronder die van Zuidlaren op 16 oktober en Hedel op 5 november.

De controles richten zich onder andere op het verplichte paardenpaspoort en dierenwelzijn.
Ook het vervoer van paarden en pony’s wordt gecontroleerd, voorafgaand en na afloop van de paardenmarkten. Bij deze vervoerscontroles wordt gekeken naar overbelading, dierenwelzijn en reinigings- en ontsmettingsregels die gelden voor veevervoer. Omdat de markten ook buitenlandse handelaren trekken, wordt tevens bij een aantal grensovergangen gecontroleerd. Bij zowel de import als export van een paarden en pony’s, moet een gezondheidscertificaat aanwezig zijn.
Om de dieren te kunnen traceren, moeten zij geïdentificeerd zijn. Daarom moet sinds 2004 iedere eigenaar van een paardachtige in het bezit zijn van een paardenpaspoort. Paarden, pony’s en ezels moeten voorzien zijn van een chip. Registratie vindt plaats bij de erkende stamboeken of bij de sportorganisatie. Het paspoort hoort bij de paardachtige en kan altijd worden opgevraagd. Bij verkoop blijft het paspoort bij het dier.
Provincie:
Tag(s):