woensdag, 3. januari 2007 - 13:18

Alcohol kan risico hartaanval mogelijk verminderen

In een nieuwe, langlopende, studie is verband gelegd tussen matige alcoholconsumptie en een verminderde kans op een hartaanval. De studie is uitgevoerd door de Harvard School of Public Health (HSPH) in het Amerikaanse Boston, in samenwerking met TNO en de universiteit van Wageningen. Dit heeft TNO woensdag bekengemaakt.

Er is in eerdere studies nooit onderzocht of er verband was tussen matige alcoholconsumptie en niet-fatale myocard-infarcten (MI) of hartaanvallen. De onderzoekers stelden vast dat het aantal hartaanvallen en sterfgevallen door hartaandoeningen en alle oorzaken gelijk waren voor zowel mannen met hoge bloeddruk die matige hoeveelheden alcohol dronken als degenen die geen alcohol dronken.

In eerdere studies werd alleen gekeken naar de relatie tussen hoge bloeddruk en sterfte door hart- en vaatziekten. Ze toonden een verband aan tussen matige alcoholconsumptie en een lagere sterfte door hart- en vaatziekten bij personen met hoge bloeddruk.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kampt in de meeste landen ongeveer 30% van de bevolking met hoge bloeddruk. Dit is een zware belasting voor de gezondheidszorg. Hoge bloeddruk wordt in verband gebracht met een tweemaal zo groot risico op hart- en vaatziekten en totale sterfte.

Studies hebben aangetoond dat matige consumptie van alcohol, één of twee glazen per dag, het risico van hart- en vaatziekten en de totale sterfte zou kunnen verlagen. Meer dan twee glazen per dag kan echter het risico van hoge bloeddruk doen toenemen.

Joline Beulens, die het onderzoek leidde, stelt: "Bestaande richtlijnen betreffende hoge bloeddruk zijn niet eenduidig over de vraag of bij hoge bloeddruk wel of niet alcohol mag worden gebruikt. Dit onderzoek laat zien dat mensen met hoge bloeddruk die matig drinken misschien hun drinkgewoonten niet hoeven aan te passen."

Het onderzoek van mevrouw Beulens is uitgevoerd als onderdeel van haar doctoraat bij TNO en de Universiteit van Wageningen, waar ze later deze maand zal promoveren. De onderzoeksresultaten worden gepubliceerd in het nummer van 2 januari 2007 van het internationale medische vakblad, Annals of Internal Medicine.
Categorie:
Tag(s):