vrijdag, 20. april 2007 - 9:00

Alkmaarder Hout viert feest

Alkmaar

Vanaf zaterdag 21 april start een compleet programma rondom het 400-jarig bestaan van het Alkmaarder Hout, het oudste stadspark van Nederland.

In de Muzieknis in de Alkmaarder Hout wordt de aftrap gegeven van een lente en zomer vol activiteiten. Op het programma onder andere een optreden van Joost Zwagerman, die zijn Ode aan De Hout voorleest én de presentatie van de Stinzenflora wandeling.

De Alkmaarder Hout, het oudste stadspark van Nederland, bestaat in 2007 400 jaar. Reden genoeg voor een comité van omwonenden en gebruikers van het park om in samenwerking met de gemeente Alkmaar een aantal festiviteiten te organiseren om de jarige "De Hout" in het zonnetje te zetten.

Om 14.00 uur start het programma. Allereerst verzorgt het koor Emmazing uit het Emmakwartier een optreden, waarna wethouder Wim van Veen het officiële startsein zal geven voor alle activiteiten rond “400 jaar Alkmaarder Hout�.

Stinzenflora
De wethouder ontvangt het eerste exemplaar van de brochure “De Stinzenflora van Alkmaar�, een voorjaarswandeling over het Bolwerk en door de Alkmaarder Hout. Stinzenplanten zijn planten die uitsluitend voorkomen op oude buitenplaatsen, in oude parken, op begraafplaatsen en in oude pastorietuinen. Alkmaar heeft wat deze vegetatie betreft een landelijke bekendheid.

Bekende soorten zijn onder andere de winterakoniet en de wilde narcis. Deze voorjaarswandeling, samengesteld door ANIMO (stichting van Alkmaarse natuur- en milieuorganisaties) en de gemeente, is vanaf 21 april verkrijgbaar bij de gemeente Alkmaar, de bibliotheken, de VVV en via animo@stichtinganimo.nl .

De ode van Joost Zwagerman
Om circa 14.45 uur leest stadsdichter Joost Zwagerman zijn speciaal voor deze gelegenheid geschreven ode aan de Alkmaarder Hout, het eeuwigdurende park, voor. Dit gedicht is vanaf 21 april ook te lezen op de website www.400jaaralkmaarderhout.nl en op het publicatiebord dat naast de muzieknis staat. De door Joost Zwagerman geschreven ode is tevens de inspiratiebron voor een map met “Hout�snedes, die gemaakt gaat worden door kunstenaars van het Grafisch Atelier Alkmaar. Deze map is vanaf september 2007 verkrijgbaar.

En dan is het podium tot ongeveer 17.00 uur in gebruik door de Burn Brigade Big Band, een bigband van Noord-Hollandse jazzmuzikanten, die de avontuurlijke kant van de jazz zoeken. Om 16.00 uur, tijdens de pauze van dit optreden, verzorgt Peter Thoes een tango-intermezzo met een dansdemonstratie. Uiteraard zijn er de gehele middag hapjes en drankje verkrijgbaar.

Evenementen
Het hele zomerseizoen vinden nog allerlei evenementen plaats op het gebied van natuur, historie en cultuur in en rondom de Alkmaarder Hout. Natuurlijk wordt men hierover via de media geïnformeerd. Daarnaast is informatie te vinden op www.400jaaralkmaarderhout.nl . Via de website kunt u zich ook aanmelden voor de nieuwsbrief.
Provincie:
Tag(s):