zondag, 27. mei 2007 - 16:18

Alonso wint climaxloze race in straten van Monte Carlo

De meest prestigieuze Grand Prix van het seizoen is gewonnen door Fernando Alonso in zijn McLaren. Hiermee was de tweevoudig wereldkampioen Lewis Hamilton en Felipe Massa te snel af. De laatste drie jaar wonnen op Monaco telkens de coureurs die vanaf pole position de race begonnen, vorig jaar was dat de Spanjaard Fernando Alonso. Dit jaar was dat dus opnieuw het geval.

De opwarmronde verliep vlekkeloos, iedereen kwam prima weg. Bijna alle coureurs starten op harde banden. Met Alonso, dit jaar voor het eerst startend vanaf de eerste plaats, ging het veld van start.

De start van de race was vlekkeloos in de kop van het veld. Giancarlo Fisichella en Rosberg lijken elkaar te raken bij Saint Dévote. Alonso en Hamilton rijden op plaats één en twee als zij voor het eerst de finishlijn passeren. Christijan Albers heeft met zijn Spyker gekozen voor een twee-stop-strategie. Hiermee gokt het Nederlandse team op regen en safety car situaties. Hij komt goed weg bij de start en haalt Ralf Schumacher in.

Vitantonio Liuzzi crast in de tweede ronde, richting Casino raakt hij van zijn lijn en komt op het vuile gedeelte van de weg en rijdt de vangrails in. De Italiaanse Scuderia Toro Rosso-coureur staat op een lastige plek op het circuit. Nico Rosberg heeft bij de start een plaats verloren aan Heidfeld. De BMW Sauber-coureur rijdt vijfde.

Kimi Raikkonen jaagt vanaf plaats twaalf op de Honda van Jenson Button. Aan de kop van het veld is het Alonso die snel wegrijdt van zijn teamgenoot, hij heeft een voorsprong van twee seconden. Achterin het veld vecht Schumacher met Albers, de Toyota-coureur rijdt één seconde achter de Spyker-coureur. Het gevecht om de vijfde plaats is heftig, Heidfeld en Rosberg knokken om deze plaats door elkaar constant op te jagen. Barrichello rijdt na acht ronden te hebben gereden op de zevende plaats, hij kende een goede start.

Na tien ronden heeft Alonso een voorsprong van ruim vier seconden op Hamilton. drie seconden achter de Brit rijdt Massa, daarachter op acht seconden rijdt de Renault van Fisichella. Sutil rijdt snelle ronden, hij is ruim elf seconden weggereden van Albers, die na twaalf ronden op één ronde achterstand gezet gaat worden door Alonso. Ondertussen lijkt Albers een probleem te hebben, hij rijdt slechte rondetijden vergeleken met Sutil. Albers laat Hamilton en Massa gemakkelijk passeren doordat hem de blauwe vlag is getoond.

Problemen bij Webber. De Red Bull Racing heeft een versnellingsbak probleem. De Australiër valt uit. Sutil dringt aan bij Davidson en Sato, hij lijkt sneller te zijn dan de beide Super Aguri-coureurs. Het lukt ook Albers om Schumacher van zich af te houden, hij rijdt ruim een seconde voor de Duitser. De 'Trulli-train' is wederom een feit, de Italiaan houdt het groepje achter hem op. De achterstand van bijna twintig seconden van Albers op dat groepje is binnen een mum van tijd omgezet naar een achterstand van acht seconden.

Fisichella is de eerste coureur die een reguliere stop maakt. Hij komt terug op de vijfde plek. Rosberg komt ook binnen bij het team van Williams. Sato maakt ook een pitstop, het is geen goede stop. Ook de Nederlander Albers stopt, een goede pitstop voor de Spyker-coureur. Leider in de wedstrijd Alonso stopt in de vijfentwintigste ronde van de race, ook Massa maakt zijn pitstop in die ronde. Hamilton is nu leider in de race. Het jonge Britse talent perst er een aantal snelle ronden uit, om na zijn pitstop dichter bij Alonso te komen. Drie ronden later maakt ook Hamilton zijn pitstop. Hij staat bijna negen seconden stil waardoor zijn Spaanse teamgenoot de leiding weer terug in handen krijgt.

Bij het uitrijden van de pits zet Heidfeld zijn BMW Sauber-bolide vlak voor die van Raikkonen. Davidson krijgt een drive through penalty voor het negeren van blauwe vlaggen. Kubica toont aan dat BMW Sauber inderdaad zwaar heeft gekwalificeerd, hij gaat voor een één-stop-strategie en stopt pas na ronde veertig.

Met een 1:15.2 zet Alonso in ronde vierenveertig de snelste raceronde neer. Sutil maakt zijn eerste stop in ronde vijfenveertig, net als Kubica. De Toyota-coureurs rijden een onzichtbare race op plaats vijftien en zestien. In ronde vijftig begint de tweede pitstopserie van McLaren. Alonso beleeft een redelijke pitstop en gaat door aan de kop van het veld, maar achter Hamilton. Massa komt drie ronden later binnen voor zijn pitstop en kent een slechte pitstop.

Sutil valt met nog drieëntwintig ronden te gaan uit. Op dezelfde wijze als Liuzzi valt de Duitser uit, hij toucheert de vangrails vrij hard. Inmiddels heeft Hamilton aansluiting bij Alonso. Beide McLaren-coureurs rijden solide tijden en lijken op een dubbelslag voor het team uit Woking af te stevenen.

Fisichella houdt zich op de vierde plaats goed staande, de mannen op vijf en zes, Kubica en Heidfeld kunnen hem niet bijhouden. Albers finisht niet. In het zicht van de finish valt de Nederlander uit.

De zege van Alonso is onbedreigd geweest, Hamilton wordt tweede. Het laatste podiumplekje is voor Massa. Vierde wordt Fisichella in zijn Renault. Kubica en Heidfeld pakken plaats vijf en zes voor BMW Sauber. Zevende wordt Wurz in zijn Williams die zijn eerste punten van het seizoen behaald. Het laatste puntje is voor Raikkonen.

Alonso gaat nu samen met Hamilton aan de leiding in het kampioenschap.
Categorie:
Tag(s):