zondag, 8. april 2007 - 11:06

Alonso wint zwaarste race van het seizoen

Op een zonovergoten circuit van Sepang is het de Spanjaard Fernando Alonso die de Grand Prix van Maleisië heeft gewonnen. De zwaarste race van het seizoen was een prooi voor de McLaren-rijder. De omstandigheden voor de coureurs waren zwaar in het snikhete Zuid-Oost Azië.

Met Felipe Massa in zijn Ferrari startend vanaf de pole ging het veld om negen uur deze ochtend van start. Veel coureurs, waaronder de top vier, startten op de zachte Bridgestone-banden. De Braziliaan Rubens Barrichello startte vanuit de pits. Coulthard, in tegenstelling tot de berichtgeving van gisteren vertrok gewoon vanaf zijn kwalificatieplaats. Hij had immers de vorige race niet uitgereden.

Na een probleemloze warm-up ronde vertrokken alle coureurs van hun startposities. In de eerste bocht pakt Fernando Alonso meteen de eerste plaats. De andere McLaren-rijder, Lewis Hamilton, pakt in bocht twee al meteen de tweede plaats. De Ferrari’s rijden op dat moment op plaats drie en vier. In de eerste ronde is de race al over voor Spyker-rijder Adrian Sutil, hij vloog van de baan. Nadat zij ook in Melbourne de eerste uitvaller waren, is dit ook in Maleisië het geval.

Vitantonio Liuzzi komt in de tweede ronde van de race al de pitstraat binnenrijden voor een nieuwe neus en banden op zijn STR-bolide. Inmiddels trekt McLaren-rijder Hamilton een gat voor zijn Spaanse teamgenoot Alonso. Felipe Massa deed diverse aanvallen, maar hij faalt keer op keer. Lewis Hamilton pareerde brutaal alle aanvallen.

Het gevecht om plaats twee is erg spannend. In ronde vijf heeft Fernando Alonso tenslotte al zes seconden voorsprong. Felipe Massa valt weer aan bij Lewis Hamilton en vliegt kort van de baan. Ook Nick Heidfeld haalt de Ferrari-coureur in. De beide Renault-coureurs rijden kleurloos op plaats acht en elf. In het middenveld wordt veel om posities gevochten, terwijl we de Nederlander Christijan Albers al in ronde acht zien uitvallen met een versnellingsbakprobleem. Albers heeft dan in de twee races van het seizoen slecht achttien ronden gereden in totaal. Een zeer teleurstellend weekend voor het team van Spyker.

Robert Kubica komt al vroeg naar binnen, hij heeft zich licht gekwalificeerd. Het is geen probleemloze stop en rijdt twijfelachtig weg. Alexander Wurz pakt positie elf van David Coulthard, met een knappe passeerbeweging verschalkt hij de Schot. Felipe Massa pit in ronde zeventien van de race, zijn pitstop verloopt vlekkeloos. Een ronde na hem volgt Fernando Alonso, de raceleider. Zijn pitstop, die overigens goed verloopt, brengt de Brit Lewis Hamilton aan de leiding. Als hij zijn stop maakt, is Nick Heidfeld de man op plaats één.

Achterin jaagt de Super Aguri van Takuma Sato op de STR-bolide van Scott Speed. Inmiddels is de temperatuur van het asfalt opgelopen tot 62 graden Celsius, maar de banden lijken het goed te houden. Felipe Massa blijft lang achter de BMW-coureur Nick Heidfeld rijden, waardoor zijn fout terwijl hij de bolide van Hamilton wilde inhalen, hem duur komt te staan. Het gevecht om plaats dertien is erg fel. Barrichello vecht met Kubica en Webber om de plaats die nog geen recht geeft op kampioenschappunten. De eerste blauwe vlag valt pas na 28 ronden, Vitantonio Liuzzi moet aan de kant voor de raceleider.

In het middenstuk is Lewis Hamilton een aantal tienden sneller dan zijn Spaanse teamgenoot, hij komt met nog 27 ronden te gaan dichterbij aan zijn teamgenoot. David Coulthard valt uit met nog negentien ronden te gaan. Nadat hij ook al niet in Australië finishte, heeft hij dit seizoen nog geen race uitgereden, net als Albers.

Voor de tweede pitstopserie is het Fernando Alonso die in ronde 40 overgaat op harde banden en bijtankt voor de laatste ronden van de race. Kimi Raikkonen leidt de race slechts één ronde lang, want ook hij moet de pits in. Heidfeld rijdt de pitbox van BMW Sauber in om over te schakelen op harde banden.

Nico Rosberg valt met zijn Williams uit met nog ongeveer 20 minuten te gaan in de race. Hij reed zesde toen hij de race onvrijwillig moest beëindigen. Zijn teamgenoot rijdt een goede race, Alexander Wurz rijdt negende, nadat hij van plaats negentien was gestart. Op het moment dat de Oostenrijker vecht met Mark Webber van Red Bull Racing, vliegt de Pool Robert Kubica door overstuur van de baan. Hij belandt in het grind maar kan de race vervolgen.

Beide Renaults rijden inmiddels in de punten, maar weer maakt de Fin Heikki Kovalainen veel kleine foutjes. Giancarlo Fisichella rijdt zesde, de Fin achtste. Tussen hen in rijdt de Italiaan Jarno Trulli. De Spanjaard Fernando Alonso lijkt de race in handen te hebben, met nog zes ronden te gaan heeft hij negentien seconden voorsprong op zijn teamgenoot.

Raikkonen komt met snel dichterbij aan Hamilton en zet de jonge Brit nog even onder druk. Fernando Alonso rijdt met nog één ronde te gaan over de start-finish lijn en lijkt op weg naar zijn eerste overwinning van dit seizoen. Na zeventien races droog te hebben gestaan wint het team van McLaren eindelijk weer een race. Een dubbel, want Lewis Hamilton wordt tweede. De Fin Raikkonen wordt derde en complementeert het podium.

De overige punten worden verdeeld onder respectievelijk Nick Heidfeld op plaats vier, Felipe Massa op vijf. Giancarlo Fisichella voor Renault op zes, de zevende plaats voor Jarno Trulli en het laatste puntje is voor de Fin Heikki Kovalainen.
Categorie:
Tag(s):