dinsdag, 13. februari 2007 - 7:14

Ambtenaren naar Den Haag

Den Haag

Ambtenaren uit het hele land zullen vandaag naar Den Haag gaan om te demonstreren voor een betere cao. De bonden verwachten 10 tot 12.000 mensen, 200 bussen komen uit het hele land. De rijksambtenaren lopen in demonstratie van het Malieveld naar het ministerie van BZK, naar minister Remkes die tot nu toe zijn verantwoordelijkheid niet neemt en zijn opvolg(st)er met het cao-probleem opzadelt.

De landelijke manifestatie volgt op tientallen acties die al in het hele land hebben plaatsgevonden. Rijksambtenaren moesten jaren voorop lopen met de nullijn en het matigen van salarissen. Zo zouden zij het goede voorbeeld geven aan het bedrijfsleven.

De werkelijkheid werd dat rijksambtenaren procenten achterop zijn geraakt, niet alleen bij de marktsector, maar ook bij hun andere overheidscollega’s. Nu zou na het zuur de periode van het zoet komen, maar rijksambtenaren zien er niets van. De kleine 2% die Remkes biedt, lost de achterstand niet op en doet geen recht aan de huidige economische ontwikkeling. De bonden zijn ervan overtuigd dat hun eisen van 2,5% salaris, € 100 compensatie voor de stijging van ziektekostenverzekering en het stapsgewijs opbouwen van de dertiende maand, realistisch en verantwoord zijn.

Door Remkes’ magere bod, de nieuwe bezuinigingsplannen en de manier waarop er over ambtenaren wordt gesproken, voelen zij zich geschoffeerd. De acties worden gevoerd door vier bonden: ABVAKABO FNV, CNV Publieke Zaak, CMHF en Ambtenarencentrum.
Provincie:
Tag(s):