vrijdag, 9. februari 2007 - 16:39

Amerikaan winnaar van World Press Photo

Amsterdam

Vrijdag is de Amerikaanse fotograaf Spencer Platt winnaar geworden van de World Press Photo 2006. De winnende foto laat zien een groep Libanezen die modern gekleed in een cabriolet rondtoeren in een zwaar getroffen wijk in Zuid-Beiroet.

De foto werd gemaakt door Platt op 15 augustus 2006, toen duizenden Libanezen na een staak-het-vuren tussen Israël en de Libanese sjiittische beweging Hezbollah, terugkeerden naar hun huizen. Platt werkt voor het Amerikaanse fotobureau Getty Images.

Tijdens de vijftigste uitreiking van de World Press Photo, vielen dit jaar ook twee Nederlandse fotografen in de prijzen. Peter Schols kwam als winnaar uit de bus in de categorie ‘sport verhalen’ Hij won met de bekende kopstoot van de Franse voetballer Zidane. De ander Nederlander is Jeroen Oerlemans, hij kreeg een eervolle vermelding in de categorie ‘hard nieuw’ met de foto van een dode baby in Libanon die aan de pers werd getoond.

In totaal werden er 78.083 foto’s ingezonden. Dat is minder dan het voorgaande jaar. Toen werden er maar liefst 83.000 foto’s wereldwijd ingezonden. Platt ontvangt zijn prijs plus een geldbedrag van 10.000 euro op 22 april in de Oude Kerk in Amsterdam waar vanaf 24 april t/m 17 juni zijn en werken van andere topfotografen is te zien. Daarna zal de tentoonstelling de wereld rond gaan.
Provincie:
Tag(s):