donderdag, 7. juni 2007 - 21:00

Ammoniak ontsnapt bij Ola producties

Hellendoorn

Donderdagmorgen is bij Ola producties in Hellendoorn een kleine hoeveelheid ammoniak ontsnapt. De Bedrijfshulpverlening van het bedrijf ontruimde direct het bedrijf volgens de geledende veiligheidsprocedure. Tevens was de brandweer van Hellendoorn gealarmeerd.

Aan een ammoniakinstallatie in het bedrijf werden laswerkzaamheden verricht. Op enig moment is door nog onbekende oorzaak een kleine hoeveelheid ammoniak uit de installatie ontsnapt. Hierop is het productieproces gelijk stilgelegd en is het bedrijf uit voorzorg ontruimd. De brandweer heeft in de ruimte waar de installatie staat metingen verricht en een verhoogde concentratie ammoniak waargenomen.

Ook in de omgeving zijn metingen verricht. Hier zijn echter geen concentraties ammoniak waargenomen. De uitstroom heeft zich beperkt tot de ruimte waarin de installatie staat. Hierdoor kon al gauw een gedeelte van de fabriek weer in gebruik worden genomen.

De laswerkzaamheden aan de installatie zijn onder begeleiding van de brandweer afgerond. De installatie is daarna weer op druk gebracht en in gebruik genomen. Hierbij heeft de brandweer continu metingen verricht. Omdat de installatie goed werkte en er geen ammoniak meer ontsnapte, werd het sein veilig gegeven. Echter rond vier uur vanmiddag is er wederom een kleine hoeveelheid ammoniak uit de installatie ontsnapt.

Het productieproces is gelijk weer stilgelegd. Dit keer is het bedrijf niet ontruimd, omdat de concentratie ontsnapt gas wederom laag was. Nader onderzoek heeft aan het begin van de avond uitgewezen dat de oorzaak een klein defect aan de installatie was. Dit defect is inmiddels verholpen. Het productieproces is weer opgestart en de brandweer is weer ingerukt.
Provincie:
Tag(s):