donderdag, 1. februari 2007 - 10:12

Amsterdam gaat controle taxistandplaats CS uitbreiden

Amsterdam

Sinds juli 2005 zijn Amsterdamse toezichthouders van Stadstoezicht tussen 07.00 uur en 01.00 uur actief op de Taxistandplaats voor het Centraal Station. Met ingang van donderdag 1 februari wordt het toezicht op deze standplaats uitgebreid tot 04.00 uur. Dit heeft de gemeente Amsterdam vandaag bekendgemaakt.

De toezichthouders, die minimaal met twee personen werken, handhaven de huisregels op de standplaats. Ze treden voornamelijk op tegen het weigeren van korte ritten en tegen het belemmeren van de doorstroom van het verkeer. Voor beide overtredingen geldt een boete van 45 euro.

Sinds de komst van de toezichthouders is de situatie verbeterd. Wel kwamen er veel klachten over onrust en overlast na 01.00 uur. Voor reizigers was het na dat tijdstip moeilijk om een taxi te krijgen, vooral voor de korte ritten. Regelmatig moest de politie na 01.00 uur optreden. Soms werd de standplaats tijdelijk gesloten tot de rust was teruggekeerd. Daarom is besloten het toezicht uit te breiden tot 04.00 uur.

Tjeerd Herrema, wethouder Verkeer, Vervoer en Infrastructuur: �De taxistandplaats voor het Centraal Station is een belangrijke locatie en een visitekaartje van de stad. Voor veel treinreizigers uit binnen- en buitenland is het de eerste kennismaking met Amsterdam. Het huidige gedrag van een deel van de chauffeurs in de nachtelijke uren is niet te tolereren. Vandaar dat het aantal uren toezicht is uitgebreid.�

Tussen 04.00 en 07.00 uur is het aantal reizigers zeer gering. Door de beperkte klandizie in die uren is er dan ook een beperkt aantal chauffeurs op de standplaats. De overlast is nihil, waardoor toezicht op dat moment niet nodig is.

De toezichthouders blijven in elk geval tot de invoering van de Amsterdamtaxi in juni van dit jaar. De Amsterdamtaxi is voorzien van een keurmerk dat garant staat voor een herkenbare en betrouwbare straattaxi. Het keurmerk stelt eisen aan de chauffeur/ondernemer en aan het voertuig. Chauffeurs met het keurmerk krijgen bepaalde privileges, waaronder exclusief gebruik van de standplaats voor het CS.

Deelname aan het keurmerk is de verantwoordelijkheid van de taxibranche. De gemeente heeft een ondersteunende en faciliterende rol. Met de branche is afgesproken dat zij er voor zorgt dat er vanaf juni 2007 driehonderd Amsterdamtaxi’s van verschillende ondernemingen operationeel worden.
Provincie:
Tag(s):