woensdag, 10. januari 2007 - 14:49

Amsterdam scoort een 7 als fietsstad

Amsterdam

Uit het ‘Tevredenheids-onderzoek fietsers 2006’ blijkt dat Amsterdam als fietsstad ruim voldoende scoort. Amsterdammers die een fiets hebben en deze gebruiken geven de hoofdstad als fietsstad het rapportcijfer 7. Deze score is een indicator voor de tevredenheid van de Amsterdamse fietser over de fietsvoorzieningen in de stad. Dit heeft de gemeente Amsterdam woensdag bekendgemaakt.

Aan bijna 1200 Amsterdammers van 16 jaar en ouder is de afgelopen 2 jaar gevraagd hoe tevreden ze zijn over de kwaliteit van de fietspaden, de verkeersveiligheid en andere fietsonderwerpen. Uit het onderzoek blijkt verder dat bijna de helft van de fietsers zich vaak ergert aan het rijgedrag van andere weggebruikers, het meest aan automobilisten.

Het fietsparkeren krijgt op de meeste plaatsen een krappe voldoende of een onvoldoende, vooral door het gebrek aan voldoende goede plaatsen op straat. Ondanks een intensievere aanpak waardoor het aantal fietsen dat gestolen wordt de afgelopen jaren daalt, geven de ondervraagde fietsers de gemeente, politie en justitie hiervoor een 5,6.

De wachttijdmelders krijgen een 8,5, het hoogste rapportcijfer in dit onderzoek. In Amsterdam wordt hiermee bij een aantal fietsverkeerslichten geëxperimenteerd, waardoor naar verwachting steeds minder fietsers door rood licht zullen gaan rijden.

De gemeente Amsterdam wil het fietsgebruik stimuleren. Om dit te bereiken wordt een actief fietsbeleid gevoerd met maatregelen die het fietsen aantrekkelijker maken en de verkeersveiligheid verbeteren. Hierbij valt o.a. te denken aan het vergroten van het aantal fietsparkeervoorzieningen, het aanpakken van verkeersonveilige kruispunten (blackspots) en toepassen van kwaliteitseisen op het fietsnetwerk.


De gemeente gebruikt de resultaten van het onderzoek als input voor het nieuwe Meerjarenplan Fiets. Momenteel worden de fietsvoorzieningen in Amsterdam aangepakt door onder andere de aanleg van veilige fietspaden, meer buurtstallingen, meer nietjes(soort fietsenrek red.), meer wachttijdmelders, een fietsparkeersteiger en -pont bij het Centraal Station en meer fietsparkeerplekken bij metrostations, uitgaanslocaties en winkelgebieden. De gemeenteraad heeft onlangs het budget voor de aanpak van fietsendiefstal voor het komende jaar vergroot.
Provincie:
Tag(s):