woensdag, 22. augustus 2007 - 14:53

Amsterdam wil 'Rooffonds' voor ondernemers

Amsterdam

Amsterdam wil in de strijd tegen de toename van gewelddadige roofovervallen op winkeliers, samen met het Rijk een zogenaamd Rooffonds opzetten waarbij ondernemers direct schadeloos gesteld worden voor de schade als gevolg van een roofoverval. Dit heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt.

Het college is verontrust over de toename van gewelddadige roofovervallen op winkeliers. In Amsterdam en Amstelveen zijn dit jaar ook al twee dodelijke slachtoffers gevallen bij roofovervallen. Amsterdam wil daarom samen met het Rijk optrekken om de ondernemers op verschillende manieren te steunen.

‘Dit past in de ambities van het kabinet om krachtwijken te bevorderen, waarin een vitale buurteconomie een belangrijke rol speelt. Veiligheid is een essentiële voorwaarde om dit te bereiken’, stelt de gemeente.

Het college van B&W steunt het pleidooi van Ferry Houterman, voorzitter van MKBAmsterdam, om het winkeliers ook fiscaal aantrekkelijk te maken te investeren in preventieve veiligheidsmaatregelen. Dit blijkt uit een brief van de wethouders Lodewijk Asscher en Tjeerd Herrema aan minister Van der Hoeven van Economische Zaken.

In het Platform Criminaliteitsbeheersing Amsterdam-Amstelland (PCA), waar alle veiligheidspartners in de regio samenwerken, wordt gewerkt aan nadere maatregelen om ondernemers te steunen.

Nu zijn er al maatregelen zoals de financiering van winkelstraatmanagers, de proef gezichtsherkenning en het project Overlastdonatie, waarbij in een aantal stadsdelen de tijd die de ondernemer kwijt is bij een aangifte van diefstal, wordt verhaald op de dader, tot een maximum van € 151,-.
Provincie:
Tag(s):