maandag, 3. december 2007 - 14:31

Avondvoorstelling in Aviodome Lelystad

Lelystad

Koppeling in de Ruimte. Over dit onderwerp organiseert het Nationaal Ruimtevaartmuseum een speciale avondvoorstelling op donderdag 6 december.
Het koppelen van ruimteschepen is een gecompliceerde kwestie. Uiteraard moet dat op een zodanige manier gebeuren dat er geen lucht verloren mag gaan. De eerste koppeling in de ruimte vond plaats tussen de Amerikaanse Apollo 18 en de Russische Sojoez 19 in juli 1975. Tegenwoordig is het koppelen van ruimtevaartuigen aan het Internationale Ruimte Station ISS van uitermate groot belang om het ruimtestation draaiend te houden. Met de Sojoez en met Space Shuttles worden de bemanningen afgelost, terwijl met Russische Protons het station wordt bevoorraad en het afval wordt afgevoerd. Met de aanstaande pensionering van de Space Shuttle is echter een alternatief nodig. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA werkt daaraan in de vorm van de Automated Transfer Vehicle (ATV).

De speciale avondvoorstelling over dit onderwerp, georganiseerd door het Nationaal Ruimtevaart Museum, vindt plaats in de officiersmess bij de Aviodrome op Luchthaven Lelystad. De lezing wordt verzorgd door dr. Wigbert Fehse, voormalig medewerker van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Hij zal vooral ingaan op de uitdagingen voor ESA bij het ontwerpen van de ATV.

De voorstelling “Koppeling in de ruimte� begint op donderdag 6 december om 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Kaarten kunnen uitsluitend aan de zaal worden gekocht. De toegangsprijs is € 5,- voor volwassenen en € 2,50 voor kinderen. Vrienden van het NRM hebben op vertoon van hun pasje toegang voor € 2,50. Meer informatie is te vinden op www.nationaalruimtevaartmuseum.nl.
Provincie:
Tag(s):