donderdag, 15. maart 2007 - 23:03

Bedlegerige patiënten niet meer met water gewassen

Sittard

Het wassen van bedlegerige patiënten met water en zeep behoort in het Maaslandziekenhuis in Sittard tot het verleden. Het ziekenhuis gaat over op de ‘nieuwe manier van wassen’. Dit gebeurt zonder water en met Swash, zo meldt het ziekenhuisconcern donderdag. Het Maaslandziekenhuis heeft hiermee zelfs een wereldprimeur.

De voorkeur gaat uit naar het douchen van de patiënten, maar als dit voor patiënt niet mogelijk of te belastend is, wordt gebruik gemaakt van ‘de nieuwe manier van wassen’.

Swash is een pakje van acht doekjes, geïmpregneerd met een reinigende en tevens verzorgende vloeistof die heel snel opdroogt. Afdrogen is daarom niet nodig. Elk doekje is bedoeld voor een ander lichaamsdeel. Na gebruik belanden de – overigens volledig biologisch afbreekbare - doekjes in de prullenbak. De doekjes kunnen in de magnetron worden opgewarmd, maar zijn in de zomermaanden ook koud en dus koel te gebruiken.

De afgelopen jaren gebruikte het Maaslandziekenhuis deze manier van wassen al bij patiënten die in isolatie lagen vanwege besmettelijke aandoeningen. Nu is dus het gehele ziekenhuis er op overgestapt en dat is volgens leverancier Arion een wereldprimeur. Jaarlijks zal het Maaslandziekenhuis naar verwachting 50.000 pakjes Swash gebruiken.

De voordelen van Swash zijn onder meer tijdwinst per wasbeurt, minder huidirritaties, veel minder wasgoed en waterverbruik.
Provincie:
Tag(s):