vrijdag, 26. januari 2007 - 11:00

Bedreigde vrouwen beter beschermd

Breda

De politie Midden en West Brabant heeft op 23 januari het startsein gegeven om in pilotvormt te beginnen met het AWARE-alarmsysteem. Vertegenwoordigers van het Advies en Steunpunt Huiselijk Geweld/Vrouwenopvang (ASHG) en de politie Midden en West Brabant in de districten Bergen op Zoom en Tilburg zal daar als eerste in de provincie mee aan de slag worden gegaan.

Het AWARE-alarmsysteem is ontwikkeld voor ernstig (bijvoorbeeld door hun ex-partner) bedreigde vrouwen zodat zij sneller en beter kunnen worden bijgestaan door hulpverleningsdiensten. Het alarmsysteem bestaat uit een zgn. AWARE-mobiel waarmee contact gemaakt kan worden met een particuliere alarmcentrale die onmiddellijk doorschakelt naar de gemeenschappelijke meldkamer van de politie. De alarmcentrale kan door middel van GPS-techniek de positie van de vrouw vrij nauwkeurig bepalen en meldt dit bij de politiemeldkamer. De politie geeft aan dit soort meldingen een eerste prioriteit en pleegt hierop onmiddellijke inzet.

Het systeem wordt op dit moment op diverse plaatsen in Nederland succesvol gebruikt. De ervaring daarbij is dat er nauwelijks tot alarmering wordt overgegaan. Het blijkt vooral een krachtige psychologische uitwerking te hebben voor zowel bedreigde vrouwen als belagers.

Bij het project zijn Vrouwenopvangorganisaties, Reclassering, ASHG’s, politie Midden en West Brabant en Openbaar Ministerie betrokken.
Provincie:
Tag(s):