woensdag, 4. april 2007 - 15:28

Bedrijfsleven heeft minder last van criminaliteit

Den Haag

Bedrijven in Nederland zijn de afgelopen twee jaar minder vaak slachtoffer geworden van criminaliteit. Het totale schadebedrag voor het bedrijfsleven is in twee jaar met 17 procent gedaald tot 570 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 38.000 bedrijven in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie.

In de detailhandel en de horeca kreeg ongeveer 45 procent van de bedrijven te maken met criminaliteit (inbraak, diefstal, vernieling, geweld). In de transportsector werd 37 procent van de bedrijven getroffen, in de bouw 28 procent en in de zakelijke dienstverlening 25 procent. Dat is 2 (bouw) tot 5 (transport) procent minder dan in 2004.

Vooral in de transportsector (-41 procent), de horeca (-33 procent), de zakelijke dienstverlening (-29 procent) en de detailhandel (-20 procent) vond een scherpe daling van het aantal diefstallen plaats. Tegelijkertijd daalde het aantal inbraken in de detailhandel (-31 procent), de zakelijke dienstverlening (-26 procent), de horeca (-25 procent) en de bouw (-14 procent).

Opmerkelijk is dat in de detailhandel een beperkt aantal vestigingen zeer vaak de gevolgen ondervindt van diefstel. Tweederde (67 procent) van alle diefstallen in de detailhandel wordt gepleegd in 3 procent van het totaal aantal vestigingen. Het gaat hierbij vooral om supermarkten, warenhuizen, drogisterijen en kledingzaken.
Provincie:
Tag(s):