donderdag, 8. november 2007 - 16:55

Behoud van hoogstamfruitbomen in de streek

Werkendam

Tientallen jaren geleden stond het Land van Heusden en Altena vol met fruitbomen. Veel soorten kwamen alleen in deze streek voor. Inmiddels zijn er nog maar weinig van deze specifieke fruitbomen over. Daar wil de Agrarische Natuurvereniging Altena-Biesbosch graag verandering in brengen. De werkgroep hoogstamfruit werkt aan het terugbrengen van de streekeigen hoogstamfruitbomen in de regio. Zaterdag 10 november worden bijna 400 bestelde bomen afgeleverd aan particulieren, gemeenten en anderen die een bestelling hebben geplaatst.

Kleipeer/ Winterjan, Drielse Groenen, Maagdenpeer, Transparante de Croncel, Bloemee Zoet, Gravensteiner, Dubbele Flip, … De hoogstamfruitbomen hebben geen alledaagse namen. Verschillende van de soorten komen nergens anders in Nederland voor. Sterker nog, van sommige soorten dacht men zelfs dat ze uitgestorven waren. ANV Altena-Biesbosch probeert met de verkoop van de hoogstamfruitbomen de biodiversiteit in het gebied te verhogen en de streekeigen boomsoorten in de regio te behouden.

Ook enkele organisaties, waaronder de gemeenten Aalburg en Werkendam, hebben één of meerdere bomen besteld. Van de twaalf bomen die de gemeente Werkendam bestelt, komen er tien bij de Geffelhoek in Nieuwendijk en twee in de kasteeltuin in Dussen. Wethouders Loes Lijmbach en Wim de Jong nemen de bomen voor resp. de gemeenten Aalburg en Werkendam aanstaande zaterdagochtend om in ontvangst.
Provincie:
Tag(s):