zaterdag, 7. april 2007 - 15:18

Bejaarde man vergiftigde 5 katten

Lemmer

De politie heeft vrijdag een 70-jarige inwoner van Lemmer aangehouden. De man wordt er van verdacht vijf katten te hebben vergiftigd. Drie weken geleden kreeg de politie een melding dat er drie dode katten gevonden waren op een erf op de Kadijk te Lemmer. Twee katten zijn veiliggesteld en dezelfde dag nog overgebracht naar het Centraal Instituut voor Dierziekte Controle (CIDC) te Lelystad voor onderzoek. Aangifte is gedaan door een 36-jarige inwoonster van Lemmer. Er bleken in de buurt nog twee katten te zijn vergiftigd.

Begin april werd uit het onderzoek van het CIDC duidelijk dat de katten opzettelijk waren vergiftigd met makreel, vermengd met aldicarb, een verboden landbouwgif. Vervolgens is op vrijdag 6 april in samenwerking tussen de politie Fryslân, Landelijke Inspectie Dierenbescherming en de AID een onderzoek ingesteld op het erf en in de loods van de vermoedelijke verdachte. Er werd zowel aldicarb aangetroffen, alswel de kop en de graat van een makreel. De vis, die was vergiftigd met aldicarb, en de aldicarb zijn in beslaggenomen.

De verdachte is aangehouden en tijdens het verhoor bekende hij de katten te hebben vergiftigd. De man verklaarde spijt te hebben van zijn daden. Hij was echter boos geworden omdat enkele weken eerder een aantal sierkuikens van hem was doodgebeten door een kat. De man heeft toen enkele keren stukjes vlees/makreel besmeurd met aldicarb op het erf gedeponeerd, dit met de bedoeling om katten te vergiftigen. Proces-verbaal is opgemaakt voor het bezit van een verboden bestrijdingsmiddel en voor het doden van een dier.
Misschien zijn er in de buurt van de Kadijk nog meer katten vergiftigd. Graag komt de politie in contact met eventuele eigenaren van vergiftigde katten via het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 – 8844.
Provincie:
Tag(s):