maandag, 24. december 2007 - 13:18

Berlijn: 'We kunnen missie Uruzgan aan'

Met verhoogde inspanning op diplomatiek en ontwikkelingsgebied en een groeiend Afghaans leger kunnen we de missie in Uruzgan aan. Dat zei de hoogste militair in Nederland, generaal Dick Berlijn, zondag n het tv-programma Buitenhof.

Als militair strateeg denkt Berlijn dat er geen andere redelijke benadering is dan de huidige strategie. De aanwezigheid van aan de ene kant de internationale gemeenschap en aan de andere kant de groeiende troepenmacht van de Afghaanse president Karzai moet volgens hem tot verbetering leiden.

Samen met de partnerlanden in Afghanistan wordt gewerkt aan de strategie van defence, development and diplomacy, de zogeheten 3D-benadering. Toch had de generaal gehoopt dat naast defensie de ontwikkeling en diplomatie sterker naar voren waren gekomen.

Het is volgens de generaal niet zo dat alleen Nederland de moeilijke klus moet klaren. Enige voorzichtigheid in uitingen richting de NAVO vindt de commandant dan ook op zijn plaats. Hij wijst als voorbeeld op de Afghaanse provincie Helmand en op Kosovo waar andere NAVO-partners in een instabiele regio werken.

Berlijn is zich verder bewust dat we niet met een westerse bril naar oplossingen voor Afghanistan moeten kijken. Om goede dingen te kunnen doen, moet je het conflict en de achtergronden volgens hem goed begrijpen. Dezelfde westerse bril maakt mensen snel ongeduldig, zo zei Berlijn, en gaf aan dat we als Nederland pas veertien maanden bezig zijn.
Provincie:
Tag(s):