maandag, 5. november 2007 - 20:16

Bezoekers dierenzaak onwel door chemische besmetting

Hoogeveen

Tijdens een persconferentie rond 00.30 uur liet de burgemeester van Hoogeveen weten dat uit het eerste onderzoek van het RIVM en het UMCG blijkt dat er geen sprake is van een biologische -, maar van een chemische besmetting. Ook de kans op besmetting van mens op mens is volgens de deskundigen uitgesloten. Hierdoor kunnen de 77 mensen die in quarantaine stonden voor het gebouw van Annen Animal Center aan de Parmentierstraat weer naar huis.

De omgeving van de winkel zal afgezet blijven voor nader onderzoek door het RIVM. De overige afzettingen zijn inmiddels opgeheven. De 24 personen die overgebracht zijn naar het UMCG in Groningen zullen hier de nacht moeten doorbrengen omdat zij geobserveerd zullen worden.

De RIVM en de politie zullen een onderzoek instellen om welke stof het precies gaat en hoe deze in de winkel terecht is gekomen. Of er een verband is met de dood van een Kaaiman afgelopen vrijdag zal in het onderzoek worden meegenomen. De burgemeester van Hoogeveen sluit niet uit dat er sprake is van opzet.

Op 12 maart dit jaar werd de dierenzaak getroffen door een grote brand. Bij de brand kwamen honderden dieren om. De oorzaak van de brand is tot op heden niet bekend. Op 6 oktober werd de zaak opnieuw geopend.

Maandagmiddag werden 4 bezoekers van het Animal Center onwel. De bezoekers klaagden o.a. over duizeligheid, koorts, trillerigheid en huiduitslag. Zij werden ter plaatse opgevangen door ambulancepersoneel en een mobiel medisch team en hierna overgebracht naar omliggende ziekenhuizen. Ook vijf hulpverleners (ambulancepersoneel) werden uit voorzorg overgebracht naar het ziekenhuis.

In een naast het pand gelegen zaak Kiri Motoren werden tevens personen uit voorzorg in quarantaine opgevangen die vandaag in de dierenzaak waren geweest. Omdat niet gelijk duidelijk was om welke besmetting het ging, werden uit voorzorg 77 personen die voor het pand stonden, journalisten, cameramensen, fotograven en hulpverleners ook in quarantaine gehouden.

De gemeente en politie verzoeken bezoekers van het bedrijf die vanaf hedenmorgen in de zaak zijn geweest, contact op te nemen met een door de gemeente Hoogeveen opengesteld telefoonnummer 0528 – 291911. Inmiddels hebben al ruim 80 mensen gehoor aangegeven aan de oproep. Deze mensen zijn bezorgd of in de dierenzaak geweest. Deze mensen wordt vooralsnog geadviseerd af te wachten.
Provincie:
Tag(s):