donderdag, 12. april 2007 - 9:33

Bijeenkomst onderzoek en behandeling sclerodermie

Nijmegen

De Sint Maartenskliniek en het UMC St Radboud vormen een van de grootste behandelcentra in Europa voor sclerodermie en MCTD. De twee Nijmeegse ziekenhuizen doen onderzoek naar het ontstaan en verloop van deze zeldzame ziektes. Bij sclerodermie en MCTD verhardt het onderhuids bindweefsel wat kan leiden tot bewegingsbeperkingen en uiterlijke veranderingen.

De ziekte is levensbedreigend als ook de inwendige organen worden aangetast. Op zaterdag 14 april organiseert de Sint Maartenskliniek samen met de patiëntenvereniging N.V.L.E een bijeenkomst over ontwikkelingen in de behandeling van sclerodermie en MCTD.

Sclerodermie is een zeldzame chronische aandoening waarbij door een ontsteking teveel onderhuidse bindweefselcellen worden aangemaakt. Daardoor verdikt, verhardt en verdroogt de onderhuid. Het start doorgaans in de kleine bloedvaatjes van de vingertoppen. Vandaar uit kan de ‘verbindweefseling’ uitslaan naar de armen en naar interne organen als de slokdarm en darmen.

De onderhuidse verharding kan zo erg zijn, dat men zich niet meer goed kan bewegen. De ziekte is niet te genezen; de behandeling is gericht op het met medicijnen afremmen van de ziekte en het voorkomen van orgaanschade. Als de organen aangetast raken, is de prognose slecht. Sommige patiënten krijgen een stamceltransplantatie om de ziekte te stoppen.

Onder leiding van reumatoloog dr. Frank van den Hoogen voeren de Sint Maartenskliniek en het UMC St Radboud onderzoek uit om meer te weten te komen over de ziekte. Er wordt onderzoek gedaan naar de oorzaak van de ziekte, naar de effectiviteit van nieuwe medicijnen, de psychosociale factoren en er wordt gezocht naar een goede meetmethode voor de ziekte-activiteit.

Daarnaast geeft de Sint Maartenskliniek een cursus zelfredzaamheid waarin patiënten leren hoe ze met de gevolgen van de ziekte kunnen omgaan.
Provincie:
Tag(s):