zondag, 22. april 2007 - 19:00

Blaastesten in gehele regio

Regio

Dit weekend hebben de politiekorpsen Zaanstreek-Waterland, Gooi- en Vechtstreek, Amsterdam-Amstelland, Noord-Holland Noord en Kennemerland op 43 locaties in Noord-Holland gecontroleerd op het rijden onder invloed van alcohol. Tijdens deze alcoholcontroles heeft de politie ruim 4.700 bestuurders laten blazen

In totaal werden vijftig bestuurders onder invloed van alcohol aangehouden. Hiervan waren er twaalf Beginnend Bestuurder (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs). Tien automobilisten moesten ter plaatse hun rijbewijs inleveren. Bij meer dan 1,3 ‰ alcohol vordert de politie direct het rijbewijs in. Voor de Beginnend Bestuurder ligt deze grens lager: bij 0,8 ‰ wordt het rijbewijs ingevorderd.
De politie controleerde automobilisten, motorrijders en bromfietsers.

Het is verboden om een voertuig (òòk een fiets of brommer) te besturen onder
invloed van ’een stof waarvan redelijkerwijs verwacht kan worden dat het gebruik ervan de rijvaardigheid kan verminderen’. Dit kan zowel alcohol, drugs als bepaalde medicijnen zijn.

Drugs
Drugs in het verkeer is absoluut taboe. Dat geldt voor alle hard- en softdrugs, dus ook voor ’partydrugs’ als XTC en amfetamine. Druggebruik is aan te tonen via een bloed- of urineproef, die de verdachte bestuurder verplicht moet onderdaan.

Medicijnen
Sommige geneesmiddelen kunnen het reactievermogen verminderen. Het gaat bijvoorbeeld om slaap- en kalmeringsmiddelen, spierverslappers en medicijnen tegen overgevoeligheid. Deze geneesmiddelen zijn te herkennen aan een gele waarschuwingssticker op de verpakking. Het kan soms wel 48 uur duren voordat deze medicijnen zijn uitgewerkt.

Ook medicijnen zonder gele sticker kunnen het reactievermogen aantasten als ze in hogere doseringen gebruikt worden of in combinatie met alcohol. Dat geldt met name voor pijnstillers. Lees daarom altijd de bijsluiter en overleg zonodig met de arts. Het rijden onder invloed van medicijnen in combinatie met alcohol versterkt de negatieve werking aanzienlijk.

De politie in Noord-Holland zal de komende tijd alcoholcontroles blijven verrichten tijdens de evenementen in Noord-Holland.
Provincie:
Tag(s):