zondag, 7. januari 2007 - 21:21

Blowen voor de wetenschap

Utrecht

Jongeren tussen de 12 en 17 jaar kunnen meedoen aan een onderzoek van het UMC Utrecht naar de gevolgen van regelmatig cannabisgebruik op de hersenactiviteit. Door het maken van een uitgebreide MRI-scan hopen wetenschappers van het UMC Utrecht meer te weten te komen over het effect van wiet en hasj op de ontwikkeling van de hersenen.

In de puberteit zijn de hersenen nog niet helemaal ‘af’, en moeten bijvoorbeeld hersengebieden die betrokken zijn bij geheugen en concentratievermogen nog rijpen. Cannabisgebruik zou de ontwikkeling kunnen verstoren.

Jongens, of de ouders van jongens die tot de doelgroep behoren, die geïnteresseerd zijn in dit onderzoek kunnen de website www.fmri.nl/cannabis/info.htm bezoeken. Op deze site is informatie te vinden over wat er in de hersenen gebeurt onder invloed van cannabis en wordt uitgelegd wat het onderzoek inhoudt. Wie mee wil doen kan een vragenlijst invullen en terugsturen naar de onderzoekers. Via de vragenlijsten worden de kandidaten geselecteerd die uitgenodigd worden voor het onderzoek.

De resultaten van het onderzoek kunnen helpen bij de hulpverlening en behandeling van jeugdige cannabisgebruikers die in de problemen komen. Per jaar doen ongeveer 13.000 gebruikers van cannabis een beroep op de hulpverlening in de verslavingszorg. Steeds meer van hen zijn jonger dan 20 jaar, in 2004 waren dat er ruim 1.000. Omdat jongeren op steeds jeugdigere leeftijd lijken te beginnen met blowen, gaat het aantal hulpvragers jonger dan 20 jaar naar verwachting de komende jaren toenemen. Tieners die regelmatige cannabis gebruiken kunnen ook te maken krijgen met psychische problemen, delinquent gedrag, schulden, of vroegtijdig hun schoolverlaten.
Categorie:
Tag(s):