vrijdag, 19. januari 2007 - 11:53

Brandweer Almere handelt 280 stormschade meldingen af

Almere

Brandweer Almere is donderdag met acht voertuigen onafgebroken bezig geweest om alle meldingen voor hulpverlening door stormschade te kunnen afhandelen. In totaal ging het om ongeveer 280 meldingen. Dit heeft de gemeente vrijdag laten weten.

Omstreeks 10:15 uur donderdagochtend begonnen de eerste meldingen binnen te druppelen via de alarmcentrale. Al vrij snel daarna werden er meerdere voertuigen op de weg gebracht, waarvan zes tankautospuiten, een hoogwerker en een hulpverleningsvoertuig.

Rond 13:30 uur viel een deel van de glazen gevel van het Stadhuis naar beneden. Twee verdiepingen werden direct ontruimd en uiteindelijk uit voorzorg helemaal gesloten. Later in de middag werd ook NS Station Almere Centraal ontruimd en gesloten. Daar vielen steeds meer glasplaten uit het dak van de overkapping.

Voor deze beslissingen is het beleidsteam van de gemeente Almere enige uren bij elkaar geweest (GRIP3 procedure) om ontruiming en sluiting in goede banen te leiden en om o.a. opvang van gestrande reizigers in Almere te regelen.

Om het aantal meldingen plaatselijk te coördineren werd op kazerne Stad al vroeg in de middag een actiecentrum ingericht (procedure decentrale coördinatie) van waaruit met 6 man rechtstreekse aansturing van de voertuigen op de weg plaatsvond. Op deze manier kunnen zoveel mogelijk incidenten snel en adequaat worden afgehandeld. Zodra er een klus was geklaard werd een ploeg doorgestuurd naar het volgende adres.

De meldingen varieerden van: bomen over wegen en feitspaden, loshangende gevel- en dakplaten, omvallende reclameborden, bouwketen die verplaatsten, losse lichtreclames, scheefhangende lantaarnpalen, omgevallen schuttingen etc. Ook waren er nog een aantal ongevallen en een autobrand.

Omstreeks 00:30 uur in de nacht was het meeste werk gedaan. De drie laatste brandweerploegen waren rond 02:00 uur vrijdagochtend weer terug op de kazerne.

Vanochtend om 08:00 uur controleerden de brandweer samen met afdeling vergunning en handhaving voordat het personeel van het Stadhuis weer aan het werk ging de waarborging van de vluchtwegen in het Stadhuis.
Provincie:
Tag(s):