donderdag, 15. maart 2007 - 10:18

Brandweer Amsterdam sluit noodgedwongen kazerne

Amsterdam

De brandweer in Amsterdam gaat, door een tekort aan brandweermensen, een kazerne in stadsdeel Zuidoost tijdelijk sluiten. De brandweer zegt hiertoe gedwongen te zijn door de invoering van het nieuwe 48-uurs uurrooster. Daardoor komt de gemeente brandwachten te kort en heeft zij moeten besluiten extra maatregelen te nemen om de brandveiligheid voor de burgers in de stad te kunnen waarborgen. Dit heeft de brandweer van Amsterdam donderdag bekendgemaakt.

Eén van die maatregelen is de voorlopige sluiting van de kazerne op het Remmerderplein in Zuidoost. Dit personeel zal voorlopig worden ondergebracht in wijken waarvoor de brandweer de criteria voor brandweerzorg hoger ligt. ‘De kazerne Remmerdenplein staat in een gebied met veel nieuwbouw met goede brandpreventie’, meldt de brandweer. ‘Het aantal uitrukken voor brand in dit gebied is van oudsher het laagst. Voor de gebouwen die tijdelijk 2 à 3 minuten onder de landelijke norm voor opkomsttijd vallen, worden extra voorzieningen getroffen, zoals het aanbieden van rookmelders’.

Woordvoerder Frank van Beers van het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt donderdag desgevraagd dat de landelijke norm voor opkomsttijd geen wettelijke eis is maar een leidraad. ‘Als de gemeente Amsterdam door het nemen van andere maatregelen waaronder het aanbieden van rookmelders het ‘verlies’ van de 2 à 3 minuten aanrijtijd van de brandweer kan compenseren doordat de brand sneller wordt gesignaleerd en gemeld is dat een beslissing die de gemeente mag nemen. Wel blijft de verantwoordelijkheid voor deze beslissing voor de gemeente zelf’, aldus Beers.

Omdat er per 1 april nog niet voldoende medewerkers beschikbaar zijn om alle kazernes optimaal te bemensen, stelt Brandweer Amsterdam een aantal tijdelijke maatregelen in. De brandweerzorg wordt hiermee de komende 1,5 à 2 jaar in een klein deel van Amsterdam iets lager, maar de brandweer vindt dit niveau aanvaardbaar.

In het gebied binnen de Ringweg A10 worden twee kazernes niet meer voorzien van de extra (zevende) man op de spuitwagen. Deze tijdelijke maatregel heeft geen gevolg voor de opkomsttijden in deze verzorgingsgebieden en Amsterdam blijft hier voldoen aan de landelijke norm. In de kazernes in de oude binnenstad, waar door oudbouw het brandgevaar hoger is, blijft de zevende man op de wagen.

Amsterdam is op dit moment volop bezig om 84 extra brandwachten te werven. De brandweer is inmiddels gestart met het aanstellen van extra nieuw personeel. Zo is in november 2006 de opleiding van 12 medewerkers gestart. Voor 2007 worden nog eens 5 à 6 nieuwe ploegen van 12 mensen opgeleid. Het bereiken van volledige herbezetting duurt volgens schatting ongeveer twee jaar. De kosten voor het aannemen van extra personeel bedragen jaarlijks 3,9 miljoen euro.

Volgens Europese regels mag er niet meer dan 48 uur per week gewerkt worden. De Nederlandse wetgeving is hierop per 1 juni 2006 aangepast, zodat er vanaf 1 juni 2006 maximaal 48 uur per week gewerkt mag worden in plaats van de 54 uur daarvoor. Op 27 februari jl. heeft de rechtbank Den Haag besloten dat de kortere werkweek met behoud van het huidige salaris moet worden ingevoerd. De uitspraak is gedaan tijdens een rechtszaak die was aangespannen door de vakbond AbvaKabo FNV.
Provincie:
Tag(s):