maandag, 5. november 2007 - 9:05

Brandweerwagen voor brandweer Sint Eustatius

Apeldoorn

Op maandag 5 november draagt Brandweer De Maten uit Apeldoorn een opgeknapte tankautospuit over aan de brandweercommandanten van Sint Eustatius, Sint-Maarten en Bonaire.

Door diverse aanpassingen is het voertuig geschikt gemaakt voor multifunctionele inzet op Sint Eustatius. Het is namelijk een blusvoertuig met hoge en lage druk, het kan fungeren als redvoertuig bij verkeersongelukken en als crash-tender op de luchthaven, en het is uiteraard ook nog steeds een voertuig voor natuurbrandbestrijding.

Het betreft een Mercedes 1120 AF van het bouwjaar 1991. Deze auto heeft als blusvoertuig en als speciaal voertuig bij natuurbrandbestrijding 15 jaar dienst gedaan bij het korps Hoenderloo. Dit korps heeft onlangs een Volvo-blusvoertuig in gebruik genomen.

Oude voertuigen worden doorgaans verkocht. Dat geldt ook voor dit voertuig. Via het ministerie van BZK is deze verkocht aan de brandweer op Sint Eustatius.

Om het voertuig daar nog “een tweede jeugd� te laten beleven moest het voertuig geschikt worden gemaakt om o.a. dienst te gaan doen op de luchthaven. Hiervoor is een extra schuimtank van 220 liter geplaatst en is er een extra dakkanon gemonteerd.

Op Sint Eustatius heeft men nog niet zoveel verkeer als hier en heeft de brandweer geen hulpverleningsvoertuig. Via BZK is er extra hulpverleningsmateriaal van brandweer Den Haag beschikbaar gesteld, dat door de medewerkers van de post Wilmersdorf op het voertuig is geplaatst. Zo is onder meer een hydraulische eenheid geplaatst, die zorgt voor nog eens 15 ton spreid- en knipkracht. Ook de bepakking van het voertuig is aangepast en ingebouwd, waardoor er ook een generator is opgebouwd met een capaciteit van 220 Volt en 4.500 Watt.
De wagen is voorzien van een watertank van 3.000 liter water, een hoofdpomp met een lage druk-capaciteit van 2.400 liter/min. bij een druk van 8 bar, een hoge drukpomp tot 40 bar en een dakbluspomp van 800 liter/min.

Vrijdag 9 november gaat het voertuig per schip onderweg naar Sint Eustatius. Na aankomst aldaar (vermoedelijk begin december) zal een medewerker van de brandweer Apeldoorn naar Sint Eustatius gaan om de collega’s wegwijs te maken op het voertuig.
Provincie:
Tag(s):