vrijdag, 6. april 2007 - 10:16

Bromfietsers dragen minder vaak een helm

Groningen

Vorig jaar droeg 90,8 procent van de bestuurders van bromfietsen een helm. Een jaar eerder was dat nog 93 procent. Ook het helmgebruik onder passagiers op de brommer was met 78 procent lager dan in 2005, toen 80 procent van de bijrijders een helm droeg. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van het Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM) naar het helmgebruik van de bromfietser.

De bromfietser geeft voor het rijden zonder helm het meest als reden aan dat men het dragen van de helm te warm vindt of dat men geen helm bezit. Ook wordt vaak genoemd dat de helm is vergeten of dat de helm niet lekker zit. Meer bromfietsers zijn het niet eens met de draagplicht (15 procent oneens, in 2005 was dit 8 procent). Ook doen minder bromfietsers de kinband dicht (88 procent tegenover 91 procent in 2005).

Een pluspunt uit het onderzoek is dat de bromfietser, die wel een helm draagt, vaker een goedgekeurde helm en vaker een onbeschadigde helm draagt. Bromfietsers oververtegenwoordigd bij ongevallen De helmplicht is ingevoerd om het aantal doden en gewonden onder de bromfietsers terug te dringen. Hoewel bromfietsers slechts één procent van het verkeer uitmaken, zijn bromfietsers betrokken bij meer dan tien procent van de ernstige verkeersongevallen.

De boete voor het niet dragen van de helm op een bromfiets bedraagt 50 euro. Vorig jaar werden er ruim 62.000 bekeuringen voor uitgeschreven.
Provincie:
Tag(s):