vrijdag, 20. april 2007 - 13:49

BSE-geval in Gelderland

Aalten

Bij een 7-jarige koe op een bedrijf in de gemeente Aalten is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het 83e geval in Nederland sinds 1997 en het eerste geval in 2007.De koe is geboren op 14 december 1999. Het dier had klinische verschijnselen van BSE en is op 5 april getest.

Op 11 april bleek een snelle BSE-test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van deze snelle test ingezet. Op 19 april bleek ook dit tot een positief resultaat te leiden.

De koe is afkomstig van een bedrijf in Aalten. Bij geen van de andere runderen op het bedrijf waar de besmetting is vastgesteld zijn verschijnselen van BSE aangetroffen. Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar het veevoer, met name naar het voer gegeten in de eerste levensmaanden.

Alleen de risicodieren zijn geruimd. Dat zijn dieren die in dezelfde tijd als het besmette rund op hetzelfde bedrijf zijn geboren of hetzelfde voer hebben gegeten en de nakomelingen jonger dan twee jaar.

Er is in totaal een risicodier geruimd op dit bedrijf en 6 op andere bedrijven.
Provincie:
Tag(s):