woensdag, 2. mei 2007 - 21:59

Buddha geveild voor € 536.000,-

Amsterdam

Christie’s heeft woensdag een 18e eeuwse Buddha afgehamerd voor €536.000. Daarmee is de godheid – ontdekt tijdens een taxatiedag in Duitsland - het meest kostbare Aziatische kunstvoorwerp dat ooit op een Nederlandse veiling werd verkocht. Dit heeft het veilinghuis Christie’s woensdag bekendgemaakt.

De prijs voor het 44 cm hoge vergulde brons werd opgedreven door de bijzondere herkomst: ten eerste werd het beeld naar alle waarschijnlijkheid gemaakt in de Chinese keizerlijke werkplaats, ten tweede maakte het sinds 1911 aantoonbaar deel uit van één particuliere collectie. Dat laatste is belangrijk om de authenticiteit te bepalen – in het fin de siècle was er nog geen sprake van een Chinese ‘antiquiteiten’ industrie.

De Buddha is afgebeeld als Amitayus (symbolisch voor het eeuwige leven) en zit in de Vajrasana positie, een meditatiehouding die de spijsvertering bevordert. De Dhyanamudra positie van de handen wijst op een bijzonder intense concentratie op één bepaald voorwerp. Na een hevig gevecht – de veilingmeester opende op €60,000 – trok een Chinese bieder aan het langste eind, waarna hij door de volle zaal beloond werd met een luid applaus.

Hoe belangrijk een keizerlijke herkomst is bleek ook uit de verkoop van een 18e eeuws parfumvaasje. Van het 18 cm. hoge kleinood van jade ontbrak de deksel, maar dat weerhield de nieuwe eigenaar niet van een bod van € 38,400. De reden? Twee eendere vaasjes waren te zien in de tentoonstelling The three Emperors 1662-1795, in 2005 in de Londense Royal Academy.

Christie’s noteerde meer opvallende successen, zoals de €110,000 voor een set van vijftig 19e eeuwse Chinese aquarellen en gouaches. Een bijzonder prettige verrassing voor de inbrenger die de set had aangetroffen op een vlooienmarkt. Op de 32 x 23 cm. grote bladen zijn de Chinese havensteden afgebeeld die de Europese handelaars aandeden op hun reizen ‘naar de Oost’; via Macao naar Whampoa, Sjanghai, Hongkong en Canton, aangevuld met afbeeldingen van exotische vogels, opiumrokers en... keizers. In totaal verkocht Christie’s voor 2,2 miljoen aan Aziatische kunst.
Provincie:
Tag(s):