dinsdag, 3. april 2007 - 16:47

Buit inbraken verstuurd naar familie in Roemenië

Apeldoorn

De recherche in Apeldoorn heeft in samenwerking met rechercheurs van politieregio Hollands Midden, in totaal negen Roemenen opgepakt, op verdenking van tientallen woninginbraken en een aantal inbraken bij bedrijven. Een belangrijk deel van de buit bestaande uit laptops, gsm’s, camera’s en navigatiesystemen werd door de verdachten verpakt en als pakketten naar familie, vrienden en kennissen in Roemenië verstuurd.

In een aantal gevallen werd bij de woninginbraken ook de bij de woning geparkeerde auto met bijbehorende sleutel ontvreemd. De totale waarde van de buit is nog niet vastgesteld, maar bedraagt vermoedelijk tienduizenden euro’s.

De groep verdachten verbleef in twee woningen in Amsterdam en trok - zo bleek uit het onderzoek - er regelmatig op uit om elders in het land, waaronder Apeldoorn en omgeving, maar ook in de Duin en Bollenstreek, diefstallen te plegen.

Een deel van de buit is door de rechercheurs in Amsterdam aangetroffen, maar een groot deel is verdwenen naar Roemenië of in Nederland verkocht, om in hun eigen onderhoud te kunnen voorzien.

Onder de aangetroffen goederen bevond zich ook de Groene Edelpapegaai die op 7 maart jl. bij de eigenaar van een supermarkt in Vierhouten bleek te zijn ontvreemd. Het dier is terug naar de eigenaar, die kort na de diefstal een beloning van 1 minuut gratis winkelen in het vooruitzicht had gesteld voor de tipgever die wist waar zijn papegaai was.
Tot verrassing van de eigenaar werd hij gebeld door het rechercheteam uit Apeldoorn, dat zijn gevleugelde vriend terecht was. De “gratis winkel-minuut� is ongebruikt gebleven.

In de Amsterdamse woningen trof de politie verder nog een hoeveelheid gestolen goederen aan, waaronder mobiele telefoons, laptops en computeronderdelen. Die laatste goederen bleken afkomstig van een recente inbraak op 9 maart in een computerzaak in Wezep
Veel van de ontvreemde goederen werden in pakketten naar familie, vrienden en bekenden in Roemenië verstuurd.

Enkele van de bij de woningen ontvreemde auto’s werden elders in Nederland teruggevonden.

De politie in Apeldoorn startte het onderzoek nadat was opgevallen dat diverse woninginbraken daar in de periode vanaf juli 2006 telkens plaats vonden in de nabijheid van de spoorbanen, onder andere in de wijken Osseveld en Welgelegen en Orden. Men kwam in de meeste gevallen de woningen binnen door gaatjes te boren in de raamkozijnen.

Het vermoeden rees, dat de verdachten mogelijk per trein reisden. Dit vermoeden is tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. De verhoren van de verdachten verliepen moeizaam via tolken.

De districtsrecherche Duin en Bollenstreek van Politie Hollands Midden was in die periode om dezelfde redenen een soortgelijk onderzoek opgestart. Toen bleek dat Apeldoorn op vermoedelijk dezelfde dadergroep rechercheerde, werd het onderzoek samen voortgezet.

Het onderzoek leidde naar een groep verdachte Roemenen die in Amsterdam verbleven. Eén van hen, een 33-jarige Roemeen, kon nog net op tijd op Nederlands grondgebied in een pendelbus naar Roemenië worden onderschept, toen hij op weg ging naar zijn vaderland.
In zijn bagage trof de politie een laptop en een computer aan die afkomstig bleken van twee recente inbraken in het westen van het land.

De overige acht verdachten, werden een aantal dagen later op 12 maart jl. opgepakt in twee verschillende panden in Amsterdam. Het gaat om drie vrouwen en vijf mannen in de leeftijd variërend van 18 tot 33 jaar.
Vijf verdachte zitten nog vast, de andere vier worden verdacht van heling en zijn op vrije voeten gesteld.
Provincie:
Tag(s):