woensdag, 19. december 2007 - 17:17

Burgemeesterskandidaten: "Partijkleur geen belemmering voor opkomst"

Eindhoven

Op hun eerste persconferentie in Eindhoven hebben beide kandidaten voor het gekozen burgemeesterschap verklaard dat hun PvdA-kleur geen belemmering kan zijn voor de opkomst voor het Burgemeestersreferendum in Eindhoven. Vandaag presenteerden de kandidaten zich voor het eerst aan de pers.

Rob van Gijzel en Leen Verbeek zijn de kandidaten voor dat referendum dat op 23 januari zal worden gehouden. Eén van hen zal de nieuwe burgervader van Eindhoven worden.

„Van een burgemeesterskandidaat mag u verlangen dat hij zich niet profileert met een politieke kleur. Dan had hij wethouder of raadslid moeten worden�, zo zei Leen Verbeek, huidig burgemeester van Purmerend. Ook zei hij dat vanwege de culturele verschillen tussen Brabanders en Utrechters elke vergelijking met het mislukte Utrechtse referendum mank gaat.

Van Gijzel had soortgelijke bewoordingen. „Als burgemeester sta je boven de partijen. Ik vind het jammer dat andere partijen niet voldoende hebben gesolliciteerd. Het is net als bij een feestje. Je kunt het mensen die wel komen niet kwalijk nemen dat anderen zijn thuisgebleven�, zo stelde van Gijzel.

De komende periode zullen zij hun onderlinge verschillen duidelijk maken aan het publiek via allerlei campagnes. Zo vindt Van Gijzel dat het Rijk deze regio echt heel serieus moet gaan nemen. „Eindhoven is de tweede economische regio van het land. Het verdient dezelfde status als Amsterdam en Rotterdam.� Leen Verbeek vindt zichzelf introverter dan zijn opponent en profileerde zichzelf als een ervaren bestuurder. Hij richt zich met name op het gebied van veiligheid.
Provincie:
Tag(s):