donderdag, 26. april 2007 - 16:11

Canadese veteraan bij Dodenherdenking Sneek

Sneek

De officiële Dodenherdenking in Sneek wordt dit jaar bijgewoond door de heer Orville M. Cook en zijn echtgenote Sarah. De heer Cook is een van de Canadese bevrijders van Friesland. Hij overleefde op 16 april 1945 de Slag bij Wons, waarbij zes van zijn kameraden het leven verloren. Tijdens de kranslegging bij de gedenksteen voor de omgekomen Canadese militairen, zullen deze keer ook foto’s van de gesneuvelden opgesteld staan.

Het Canadese Regiment The Queens Own Rifles, waar Cook en de omgekomen militairen deel van uitmaakten, kwam die dag te hulp bij het tegenhouden van Duitse troepen die vanuit Noord Holland via de Afsluitdijk naar Friesland optrokken. Dankzij het optreden van de Canadese strijders bij Wons is voorkomen dat er krijgshandelingen in de stad Sneek plaatsvonden. De heer Cook is naar alle waarschijnlijkheid de enige nog in leven zijnde Canadese bevrijder die bij Wons heeft gevochten.

Het contact tussen de heer Cook en de gemeente Sneek is gelegd door de heer Jan Roelof Boer uit de Julianastraat in Sneek. De Boer ontmoette Cook op de jaarlijkse herdenkingsbijeenkomst op de Canadese erebegraafplaats in het Overijsselse Holten, waar de gesneuvelde soldaten begraven zijn. Ook de heer De Boer zijn echtgenote zijn de gast van de gemeente Sneek bij de Dodenherdenking.

De heer en mevrouw Cook alsook de heer en mevrouw de Boer nemen deel aan het gehele programma van de Dodenherdenking. Tevens zijn zij na afloop eregasten bij het concert van de Martens Cantorij, dat wordt gegeven in de Rooms Katholieke kerk aan de Singel.
Provincie:
Tag(s):