woensdag, 7. maart 2007 - 9:11

Chelsea moeizaam door, Inter uit de Champions League

Chelsea is doorgedrongen tot de kwartfinales van de Champions League. Op Stamford Bridge werd een moeizame 2-1 overwinning op FC Porto geboekt, die met enig fortuin tot stand kwam.

De bedoelingen van FC Porto waren van meet af aan duidelijk. De Portugezen leunden op de defensie en loerden op een geniepige counter. Die tactiek bleek nog te werken ook, want na een kwartier spelen was het Quaresma die aan de aandacht van de Londense defensie ontsnapte en koelbloedig afrondde.

Chelsea werd daarmee in een situatie gedrukt, waar het moeizaam mee om kan gaan. De ploeg van José Mourinho moest zelf het spel maken en bewees eens te meer dat het dat facet van het voetbal nauwelijks beheerst. Dat Chelsea het toch kon bolwerken tegen Porto dankte het aan een fikse blunder van doelman van Helton. Hij liet een op het oog weinig verheffend schot van Arjen Robben glippen. Een combinatie tussen Drogba en Sjevtsjenko bracht in de slotfase Ballack in stelling. De Duitser wendde een verlenging met een goede volley af.

Dankzij een doelpuntloos gelijkspel in het eigen stadion Mestalla heeft Valencia zich ten koste van Internazionale geplaatst voor de kwartfinale.

Vanwege de 2-2 eindstand van vorige week in het Giuseppe Meazza stadion, moest Inter scoren op bezoek in Spanje. De behoudzame wijze waarop de Italianen de aanval zochten, kon Valencia echter niet verontrusten. Slechts Crespo en Ibrahimovich kwamen tot kansjes. De thuisploeg loerde ondertussen op de counter, maar evenals de speelwijse van Inter was ook die tactiek weinig succesvol.

Pas in de tweede helft voerde de souvereine lijstaanvoerder van de Serie A de druk op, maar hoewel het kansen opleverde, werd de spaanse muur niet geslecht.

Het is bijna zeker dat het duel nog een flinke staart zal krijgen. Direct na het laatste fluitsignaal ontstond er opstoot tussen beide teams. Daarbij vielen er zowel op het veld als in de catacomben rake klappen.

De grootste outsider voor het winnen van de Champions League ligt uit het toernooi. In het eigen Stade Gerland was Olympique Lyon niet opgewassen tegen AS Roma, dat met een 0-2 overwinning een ticket voor de kwartfinales verdiende.

In tegenstelling tot de verwachtingen koos AS Roma meteen de aanval. De Italianen wilden na de 0-0 in de heenwedstrijd graag snel een uitgoal maken. Dat lukte via De Rossi, maar zijn goal werd om onduidelijke redenen afgekeurd. Niet veel later kregen de Romeinen alsnog loon naar werken. Op aangeven van Tonetto kopte Totti de 0-1 binnen.

Mancini besliste kort voor rust het duel. Hij dolde tegenstander Reveillère met enkele prachtige scharen en schoot hard binnen. Het was de knock-out voor de Franse topclub, die voor de 0-2 goede kansen hadden laten liggen via Fred en Squillaci.

Met de moed der wanhoop zocht Lyon in het tweede bedrijf de aanval. Al snel werd echter duidelijk dat het maken van drie treffers een utopie was.