vrijdag, 5. januari 2007 - 9:40

Chevrolet Camaro Convertible conceptauto

Detroit

De Chevrolet Camaro conceptauto was vorig jaar de onvolprezen ster tijdens de diverse autoshows in Amerika. Nu, aan het begin van het autoshowjaar 2007, is er een nieuwe rijzende ster: de Chevrolet Camaro convertible conceptauto. Hij wordt aan de vooravond van de North American International Auto Show onthuld tijdens GM Style, een exclusief, trendy evenement waarbij beroemdheden, haute couture en auto’s centraal staan.

Chevrolet heeft de productieplannen voor de Camaro al aangekondigd, die in Amerika in 2009 in productie zal gaan. Een productieversie van de convertible zal later dat jaar aan het programma worden toegevoegd.

De Camaro convertible conceptauto is gebaseerd op het originele Camaro concept, met slechts geringe wijzigingen die noodzakelijk waren om het ontwerp van het convertible koetswerk mogelijk te maken. Hij deelt de buitenafmetingen van de Camaro concept-auto (lxbxh: 4.730x2.022x1.344 mm), hoewel de omlijsting van de voorruit van de convertible concept, die is voorzien van een verchroomde geanodiseerde lak, enigszins is gewijzigd om plaats te bieden aan de convertible top. De Camaro convertible concept-auto wordt aangedreven door een koppelsterke V8 motor die het motorvermogen via een handgeschakelde versnellingsbak rechtstreeks naar de achterwielen overbrengt. Hij is ook voorzien van een onafhankelijke wielophanging rondom en schijfremmen op alle vier wielen.

“Het beste vervolg op de Camaro conceptauto die vorig jaar werd onderscheiden, is een Camaro convertible,� verklaart Ed Welburn, GM vice president, global design. “De Camaro convertible conceptauto roept onmiddellijk een emotionele reactie op – het is een auto waar je in je garage graag plaats voor inruimt.�

Net zoals de Camaro conceptauto heeft de Camaro convertible concept een opvallend, ‘forward-looking’ ontwerp dat volledig recht doet aan het roemruchte erfgoed van het merk. Tot de stijlkenmerken van het ontwerp behoren de klassieke afmetingen van de lange motorkap en de korte achterklep en de forse uitstraling met de wielen op de hoeken, waardoor het lijkt alsof de auto zelfs wanneer hij stilstaat graag bochten neemt.

Andere designdetails zijn:
• Tonneau afdekking over de neergeklapte top
• “Halo� koplampen
• LED achterlichten
• Achterspoiler met centraal geplaatst derde remlicht met LED technologie
• Racy benzineklep
• Air scoop op de motorkap, geïnspireerd op de Corvette Z06
• ‘Kieuwen’ in de achterspatborden zoals in het verleden

De drielaagse parelkleur ‘Hugger Orange’ van de Camaro convertible conceptauto is een eigentijdse update van de klassieke kleurschakering die oorspronkelijk in 1969 werd aangeboden. Deze wordt aangevuld met dubbele staalgrijze striping. De moderne interpretatie van de klassieke kleur en de donkere accenten van de striping benadrukken enerzijds het erfgoed van de Camaro en zorgen tegelijkertijd voor een diepe, rijke glans en een overduidelijk eigentijdse verschijning.

De Camaro convertible concept staat op 21-inch wielen vóór en 22-inch wielen achter. De wielen zijn vormgegeven met een diep, naar binnen lopend ontwerp met vijf spaken. Deze zijn voorzien van antracietkleurige binnensecties en lichtgekleurde buitenste randen en een oranje omlijsting op de wielrand. De antracietkleurige wielen stemmen naadloos overeen met de staalgrijze striping op het koetswerk.

Smaakvol interieur

Binnenin is de Camaro convertible uitgerust met een eenvoudig maar uiterst doelgericht interieur dat designelementen weerspiegelt die zijn ingegeven door het tijdperk van de ‘muscle cars’, waaronder de eerste generatie Camaro. Een nieuw kleurenschema dat afwisselend licht en donker is versterkt het ‘open’ gevoel in de convertible, vooral wanneer de kap is neergeklapt.

De stoelen vóór hebben een platinumkleurige lederen afwerking aan de buitenkant en suèdeachtige Alcantara® inzetstukken, met zwarte, gewelfde rugleuningen. Het gebruik van een lichte kleur op alleen het oppervlak van de stoelzitting doet denken aan de tweekleurige, tweedelige uitvoering uit het verleden, terwijl een bijpassende drielaags platinum lak is gebruikt om de deurpanelen en het instrumentenpaneel te accentueren, waardoor aan het interieur een moderne, stoere uitstraling wordt verleend.

“Het ‘light-on-dark’ interieur geeft een sterke expressie aan de vrijheid en de lol die de Camaro convertible uitstraalt,� benadrukt Micah Jones, interieurontwerper.

Evenals de Camaro coupé wordt de convertible gekenmerkt door een instrumenten-paneel dat is geïnspireerd op de eerste generatie Camaro (1967-1969), inclusief het geïntegreerde ontwerp met ronde meters in vierkante uitsparingen. De meters hebben een diepe, driedimensionale uitstraling, met witte platen en rode naalden. “Het instrumentenpaneel – inclusief de vier extra authentieke meters die vóór de schakelpook zijn gemonteerd – vormt een eervolle verwijzing naar de eerste generatie Camaro, terwijl er door de integratie van verschillende componenten een moderne uitstraling wordt gecreëerd.�

Aandacht voor ieder detail en vakmanschap tekenen het gehele interieur, inclusief de glanzende, donkeraluminium afwerking van de inserts, stoelhendels en gordelgespen en rond de ventilatieroosters. De pook en pedalen zijn vervaardigd uit gegoten aluminium. Het stuurwiel heeft een gedetailleerd, diepliggend driespaaks design en de voorstoelen zijn bevestigd in het midden in plaats van aan de zijkanten voor een geïntegreerde uitstraling. Een aparte knop is aangebracht om de motor te starten, waarbij de snelheidsmeter en toerenteller volledig tot het maximum uitslaan wanneer de motor tot leven wordt gebracht.

Een wervelkolomachtig motief kenmerkt het middelste gedeelte van de auto en de stoelen, inclusief een prominente middenconsole die doorloopt tot de achterstoelen. Deze ‘ruggengraat’ versterkt het symmetrische karakter van de Camaro, evenals zijn precisie.

Een bereikbaar icoon

De eerste Camaro werd geïntroduceerd in de ‘Babyboom’ generatie, een grote groep jonge, individualistisch ingestelde Amerikanen die zorgde voor fundamentele verschuivingen binnen de auto-industrie. De Camaro was persoonlijk, sportief en krachtig – kenmerken die werden teruggevonden op duurdere, kleinere en vaak buitenlandse sportauto’s. De Camaro was een echte grote sportieve auto die bereikbaar was voor bijna iedereen. Een bijna oneindige lijst van opties, kleuren en interieur-combinaties stelde de eigenaren in staat om hun Camaro samen te stellen volgens hun specifieke wensen.

Wanneer de ‘Boomers’ overgaan op grotere auto’s in verband met het groeiende gezin, omhelzen jongere bestuurders de gebruikte Camaro als hun eerste auto. De derde en vierde generatie van de Camaro bleef een betaalbare auto met hoge prestaties voor een nieuwe generatie enthousiastelingen. Inderdaad, honderdduizenden eigenaren hebben gedurende de laatste 40 jaar in verschillende tijden het plezierige rijden in een Camaro ervaren.

De nieuwe Camaro conceptauto’s borduren niet alleen voort op het erfgoed van hun naamgenoten, maar ook op de wereldwijde, jeugdige invloeden van de 21e eeuw. Deze invloeden zie je terug in de stoere afmetingen van de Camaro convertible conceptauto, een uitgebalanceerde afstemming van het onderstel en een gedetailleerd interieur – met ondermeer multidimensionale instrumenten. Het is een ontwerp dat de generatie van jonge autokopers, die beïnvloed is door getunede auto’s en geïmporteerde sportauto’s, zeker zal aanspreken.

“Jeugdige kopers willen een auto die een duidelijk statement afgeeft over zowel het design als de prestaties,� zegt Brian Smith, de designer van het exterieur. “De nieuwe Camaro conceptauto’s verbinden het erfgoed met hedendaagse stijlvormen, met een ontwerp dat wordt bewonderd door zowel jongeren die een voorkeur hadden voor importauto’s als ook de traditionele liefhebbers.�

Naast vormgeving en prestaties is de tijdloze spirit van plezier nauw verweven met de nieuwe Camaro conceptauto’s.

“De Camaro heeft altijd de Amerikaanse opvatting vertegenwoordigd dat vormgeving en prestaties niet exclusief zijn weggelegd voor de kapitaalkrachtigen,� zegt Smith. “De Camaro is altijd de sportwagen van iedereen geweest en deze nieuwe conceptauto’s demonstreren de spirit die tekenend is voor een nieuwe generatie.�
Categorie:
Tag(s):