donderdag, 11. januari 2007 - 13:45

Clinics veilig uitgaan in Groningen en Drenthe

Groningen

Afgelopen jaar hebben meer dan 10 verschillende scholen en circa 2000 leerlingen in de leeftijd van 14 t/m 17 jaar deelgenomen in de provincies Groningen en Drenthe aan de clinics veilig uitgaan. In diverse groepssessies werden de leerlingen op interactieve wijze voorgelicht over de gevaren van rijden onder invloed en agressief gedrag door overmatig alcoholgebruik.

De clinics veilig uitgaan werden in opdracht van de gemeenten en provincies door het Zero Alcomobilisme Trial projectenbureau uit Emmen gegeven. Volgens ontwikkelaar en projectcoördinator, Henk H. Koop, bestaat vanuit de scholen van het voortgezet onderwijs grote behoefte om praktijkgericht te ervaren over de gevolgen van overmatig alcoholgebruik in combinatie met o.a. het berijden van de openbare weg.

"De nieuwe 0.2 promille regeling is o.a. een goed voorbeeld. Daarnaast staat het aanspreken op laakbaar en risicovol gedrag tijdens het uitgaan centraal. Niet met opgeheven vingertje en moeilijke formule's op het bord, maar door een mix van interactief infotainment als: discussies met leerlingen en aanwezige ouder(s), praktijk simulaties door professionele acteurs, confronterende videoclips, quiz over alcoholgebruik en actuele informatie, gegeven door de plaatselijke politieagent en horecaondernemer. De informatie van laatstgenoemden bestaat uit een korte uitleg van de consequenties bij overtredingen, en spelregels en voorzorgsmaatregelen die in een discotheek of uitgaansgelegenheid van toepassing zijn."


Dat deze formule bijzonder succesvol is, blijkt uit de positieve en enthousiaste reacties van nagenoeg alle leerlingen van de deelnemende scholen van het voortgezet onderwijs. De leerlingen hebben zich volgens observatoren als schooldirecties, mentoren, leerkrachten, gemeentelijke beleidsmedewerkers en politieagenten géén seconde verveeld, en hebben zich actief en enthousiast in de discussies gemengd.

"Door de eigentijdse en soms hilarische inbreng van de acteurs, dringt de informatie en onderliggende boodschap dieper door, en daardoor wordt het bewustwordingsproces over alcoholmisbruik vergroot." Ook de leerlingen beamen dit, "maar je blijft wel zelf verantwoordelijk voor je eigen gedrag, maar door doelgerichte informatie kun je wel trachten om de sociale controle onderling te vergroten, en je directe omgeving durven aan te spreken op risicovol gedrag. Want veilig uitgaan is óók veilig thuiskomen", aldus de leerlingen.
Provincie:
Tag(s):