donderdag, 24. mei 2007 - 17:13

CNV: 'Personeelsbelang voorop bij uitverkoop Vos Logistics'

Vos Logistics in de verkoop? De beste koper is diegene die het personeelsbelang voorop stelt. Dat is onomwonden de stelling van CNV Beroepsgoederenvervoer. Dit in reactie op de donderdagmiddag voorgestelde reorganisatie bij 's lands grootste transportonderneming.

Donderdag zijn de vakorganisaties formeel op de hoogte gebracht van de voorgenomen reorganisatieplannen bij Vos Logistics. Nog voordat het personeel en de vakorganisaties op de hoogte waren gesteld, verschenen er in de media berichten over de inhoud van de plannen. Volgens Robbim Heins, bestuurder bij CNV Beroepsgoederenvervoer heeft het lekken van informatie vanuit de Vos-organisatie gezorgd voor veel - onnodige - onrust onder het personeel. "Die voortijdige informatie was bovendien op essentiële punten tegenstrijdig. Dat werkte niet mee aan een sfeer van samen de schouders eronder. En juist die houding is onontbeerlijk om Vos Logistics weer op de rit te helpen."

CNV Beroepsgoederenvervoer heeft er daarom met klem op aangedrongen dat het personeel voortaan steeds tijdig en zo volledig mogelijk over de reorganisatievoortgang wordt ingelicht. De Vos-directie heeft dit inmiddels toegezegd.

De voorgestelde ingrepen noemt Robbim Heins fors. "Dat er wat moest gebeuren was na het voortijdig vertrek van directeur Wim Vos pijnlijk duidelijk. De noodzaak om zo ingrijpend af te slanken wordt nu door de groepsondernemingsraad op bedrijfseconomische en sociale gronden getoetst."

Vos wil terug naar de kernactiviteiten, focus ligt op het wegtransport. Om geld in handen te krijgen wil de directie enkele niet-kernactiviteiten verkopen, zodanig dat de bedrijfsactiviteiten met 25-30 procent worden gereduceerd. Gedwongen ontslagen wil de directie proberen zoveel mogelijk te voorkomen.

Heins: "Onze inzet zal zijn dat bij verkoop van bedrijfsonderdelen de belangen van het personeel centraal staan. Om te voorkomen, dat het personeel straks tussen wal en schip valt, dient bij de keuze van de geschikte overnamekandidaat niet de prijs, maar het belang van het personeel voorop te staan. CNV Beroepsgoederenvervoer wil bereiken dat zoveel mogelijk werknemers door de overnemende partij worden overgenomen."

Bij het transportbedrijf werken ongeveer 5000 mensen verspreid over 45 vestigingen in Europa, waarvan 20 in Nederland.
Provincie:
Tag(s):