woensdag, 30. mei 2007 - 9:53

Conducteur laat zich nog te weinig zien

Utrecht

Treinreizigers zien vaker een conducteur dan enkele jaren geleden. De trefkans van de conducteur tijdens de rit (per 30 minuten) is fors gestegen, van 36% in 2001 tot 47% in 2005. In 2006 daalde deze kans echter weer tot 42%. De zichtbaarheid en aanspreekbaarheid van de conducteur blijft ondanks de verbeteringen achter bij de verwachtingen en behoeften van (betalende) reizigers.

Dit blijkt uit het onderzoek "Goedemiddag, dames en heren" van Reizigersvereniging ROVER. Waarnemers (leden van ROVER) beoordeelden bij al hun (vaak dagelijkse) treinreizen verschillende aspecten met betrekking tot toezicht en informatievoorziening door het treinpersoneel. In totaal werd informatie verzameld van 12.205 ritten tussen maart en juni 2005, en van 5.003 ritten van juli tot oktober 2006. De bevindingen worden vergeleken met de uitkomsten van een vergelijkbaar onderzoek in 2001.

Dat reizigers de conducteur weinig zien ligt niet altijd aan het personeel. Het heeft ook te maken met het aantal conducteurs dat NS inzet op een trein. Bovendien verhindert het afsluiten van de doorloopkoppen in de treinstellen van type Koploper dat de conducteur door de hele trein kan lopen. De conducteur is in verhouding tot de reistijd weinig zichtbaar op intercity's, met name die van de Randstad naar Eindhoven en Limburg.
Provincie:
Tag(s):