vrijdag, 28. september 2007 - 10:13

Cultuurprijs 2007 voor Cesar Zuiderwijk

Den Haag

De Haagse musicus Cesar Zuiderwijk krijgt de cultuurprijs 2007 van de stad Den Haag. Dat heeft het college van B&W op voorstel van cultuurwethouder, Jetta Klijnsma, besloten. De prijs, die eens in de twee jaar wordt toegekend, bestaat uit een geldbedrag van 25.000 euro en een sculptuur van de Haagse kunstenaar Pierluigi Pompei. Cesar Zuiderwijk ( 18 juli 1948 ) is sinds 1970 drummer van de Haagse rockband Golden Earring.

Als Haagse tiener hanteert Zuiderwijk de drumsticks in onder andere The Ladybirds, Hu and The Hilltops en later in Livin'Blues.

Behalve wereldvermaard drummer is Zuiderwijk in Den Haag betrokken bij veel initiatieven op het gebied van popmuziek. Zo stond hij de afgelopen jaren regelmatig op de lokale podia in Den Haag zoals bij het North Sea Jazz festival, Beatstad, Het Paard, Musicon en het Kaderock festival en op het strand van Scheveningen. Ook als organisator en muziekdocent speelt Ceaser Zuiderwijk een belangrijke rol in Den Haag en daarbuiten.

Zuiderwijk werd voor zijn werk meerdere malen bekroond. Zo ontving hij met Golden Earring tweemaal de exportprijs, Edison awards en de Gouden Harp. In 2006 werd hij onderscheiden met een Duiveltje (de prijs voor de beste popmuzikant die door het Nederlands Popinstituut wordt uitgereikt).
In 1981 kreeg Cesar Zuiderwijk, samen met de andere bandleden, van Golden Earring de stadspenning van de gemeente Den Haag.
Wethouder Klijnsma roemt Cesar Zuiderwijk als "Een wereldberoemd musicus en tegelijkertijd een echte Hagenaar die zich met al zijn talenten naast cultureel ook maatschappelijk inzet. Kortom een kanjer van formaat."

Het bedrag dat aan de prijs verbonden is wil Cesar Zuiderwijk inzetten voor muziekonderwijs aan verstandelijk gehandicapten in Den Haag. Naar verwachting zal Zuiderwijk komend jaar zijn plannen nader toelichten. Dan zal ook de prijs officieel worden uitgereikt.
Categorie:
Tag(s):