vrijdag, 8. juni 2007 - 15:26

CWZ voert roomservice in op alle verpleegafdelingen

Nijmegen

De proeven die het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen de afgelopen jaren nam met roomservice, krijgen een definitief en grootschalig vervolg. Het CWZ gaat het concept op alle verpleegafdelingen invoeren. Patiënten krijgen hierdoor veel meer keuzevrijheid wat betreft maaltijden en andere hotelmatige dienstverlening.

De service plooit zich hierbij naar de wensen en de dagindeling van de patiënt, in plaats van dat de patiënt zich heeft te voegen naar de werkschema’s van het ziekenhuis. De organisatorische omschakeling die hiervoor nodig is, wil het ziekenhuis eind 2008 hebben afgerond. Het CWZ is daarmee het eerste ziekenhuis in Nederland dat volledig overschakelt op een zeer uitgebreide vorm van roomservice.

Voor opgenomen patiënten betekent het besluit dat men een roomservice-medewerker aan bed krijgt als aanspreekpunt voor alle ‘huishoudelijke’ wensen en vragen. Denk aan het geserveerd krijgen van een maaltijd of een snack, het bed opmaken, de tv aansluiten, schoonmaakwerk of het regelen van een goed boek. Niet langer komen hiervoor allerlei ‘vreemde gezichten’ bij de patiënt langs. De roomservice-medewerker wordt volledig verantwoordelijk voor de door de patiënt gewenste hotelmatige service.

Room-service past binnen de visie van het CWZ op een klantgerichte service in een modern ziekenhuis. Belangrijk aspect is de decentrale, flexibele maaltijdvoorziening. Oftewel: voor de patiënt valt veel meer te kiezen wat betreft wat hij wil eten, op welk moment de maaltijd geserveerd moet worden en of hij tussen de hoofdmaaltijden door nog snacks of ander eten wenst. De invoering van roomservice gaat op dit punt gelijk op met een CWZ-project om ondervoeding in het ziekenhuis te voorkomen of te verhelpen. Uit de praktijk blijkt dat roomservice een belangrijke bijdrage kan leveren aan het verbeteren van de voedingstoestand van patiënten.

Het decentraal bereiden en serveren van maaltijden brengt met zich mee dat de centrale keuken van het ziekenhuis gaat sluiten.
Provincie:
Tag(s):