dinsdag, 5. juni 2007 - 19:33

D66 wil spoeddebat over orgaandonatie

Den Haag

D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya heeft dinsdag een spoeddebat aangevraagd met minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, over het tekort aan donororganen. Vorige week was er veel commotie over de De Grote Donorshow van BNN. In deze show zou een doodzieke vrouw één van haar nieren afstaan aan een nierpatiënt.

Achteraf bleek dat de show nep was, maar het doel was wel bereikt; inmiddels hebben ongeveer 50.000 mensen een donorregistratieformulier aangevraagd. Die 50.000 donoren zijn hard nodig. Jaarlijks zijn er 1400 mensen die een orgaan nodig hebben, terwijl er maar 200 organen beschikbaar zijn.

D66 is van mening dat het huidige orgaandonatiesysteem, waarin je geen donor bent tenzij anders aangegeven, plaats moet maken voor een ander systeem. De voorkeur van D66 gaat uit naar actieve donorregistratie. Dit systeem is minder vrijblijvend dan het huidige. Mensen die nog niet geregistreerd staan ontvangen een registratieformulier. Als zij geen donor willen zijn vullen ze dit in en sturen het terug. Mensen die wel donor willen zijn hoeven het formulier niet terug te sturen.

`Duidelijk is dat het huidige systeem voor orgaandonatie niet werkt. Het belangrijkste is nu dat er in de Kamer en in het kabinet overeenstemming wordt bereikt over het te gebruiken systeem voor donorregistratie. Er zijn mensenlevens mee gemoeid en dus is snelheid geboden. Vandaar dat ik het spoeddebat heb aangevraagd,' aldus Koser Kaya.
Provincie:
Tag(s):