donderdag, 22. november 2007 - 13:34

Daderonderzoek antihomo-geweld in Amsterdam

Amsterdam

Amsterdam start met een onderzoek naar de motieven van daders van geweld tegen homo’s. Op dit moment is slechts weinig bekend over mogelijke motieven van daders. Uit de weinige bij de politie bekende dadersgegevens blijkt dat het meestal gaat om jongens tot een jaar of 25.

In de eerste zeven maanden van dit jaar waren er
26 incidenten waarbij 26 daders (waarvan 13 van Marokkaanse afkomst) betrokken waren. Voor een goed inzicht in de beweegredenen van de daders is verdergaand onderzoek nodig.

Gaat het hier bijvoorbeeld om jongens die zelf worstelen met hun seksualiteit, of gaat het, in het geval van Marokkaanse daders om jongens die zich door de samenleving gestigmatiseerd voelen en die zich afreageren op een groep die in hun perceptie nog lager op de maatschappelijke ladder staat dan zijzelf? Of gaat het ook in hoge mate om puberaal treiteren en zijn homo’s, maar ook bijvoorbeeld ouderen, daarbij een eenvoudig slachtoffer?

Wethouder (homo)emancipatie Hennah Buyne en burgemeester Cohen willen met het onderzoek een beter inzicht in zowel beweegredenen als karakteristieken van daders. Dit is belangrijk om te weten welke aanpak effectief is voor politie en justitie, maar ook voor de
huidige inzet en ontwikkeling van nieuwe middelen die je in preventieve sfeer ontwikkelt in de hulpverlening of voorlichting.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit van Amsterdam en is in juni 2008 afgerond.

Het onderzoek gebeurt met medewerking van de Politie Amsterdam-Amstelland en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam.
Provincie:
Tag(s):