donderdag, 6. december 2007 - 10:51

Dak-en thuislozen ingezet om autokraken te voorkomen

Arnhem

Arnhemse dak- en thuislozen treden sinds eind november op als controleur tegen auto-inbraken en diefstal uit auto’s. Gemeente Arnhem, Iriszorg en politie Gelderland-Midden zetten hen in binnen het werkproject ‘Pak je kans’.

In een oplichtend geel hes met het opschrift ‘controleur’ maken zij een ronde langs parkeerterreinen in de binnenstad. Ze plaatsen dichtgevouwen ‘waarschuwingsbonnen (niets erin … niets eruit)’ achter de ruitenwissers van geparkeerde auto’s: een ‘goed’-bon als de auto is afgesloten en er geen waardevolle spullen in het zicht liggen - anders gaat er een ‘fout’-bon op de voorruit.

De ploeg van dak- en thuislozen die de actie uitvoert, staat onder leiding van een dagloontraject-begeleider van Iriszorg en wordt aangestuurd door de politie. De controleurs zijn actief op koopavonden en op andere drukke winkeldagen. Zij delen dan de zogenoemde waarschuwingsbonnen uit en spreken autobezitters op straat aan om hen attent te maken op het beschermen van hun auto en andere eigendommen. Burgemeester Pauline Krikke: “De activiteit vergroot het gevoel van eigenwaarde onder de deelnemende dak- en thuislozen. Autobezitters zijn gebaat met deze waarschuwingsactie. We boeken dus tweemaal resultaat. Het project duurt een jaar. Daarna bekijken we of het een vervolg krijgt.�

Op de koopavond, donderdag 29 november, en zaterdag 1 december zijn drie controleurs voor het eerst op pad geweest. Hun aantal zal groeien tot zes. De politie zet het team in op plaatsen waar veel autokraken voorkomen. Tijdens de surveillance blijft de politie attent op mogelijke auto-inbraken.
Provincie:
Tag(s):