donderdag, 20. december 2007 - 7:56

Dankzij COPS criminaliteit gedaald

Haarlem

Door extra toezicht van politie en gemeentelijk toezichthouders van de gemeente Haarlem is het aantal inbraken in auto's in het centrum van Haarlem flink terug gedrongen. Onder de naam COPS (Criminaliteit omgeving Parkeergarages) werd er in juni een project gestart om de criminaliteit terug te dringen en dat is gelukt.

In de parkeergarages zijn in 2006 237 auto's opengebroken. In 2007 waren dat er tot 10 december 92. In het hele centrum van de stad daalde het aantal inbraken in auto's van 405 tot 271 (tot 10 december). Er werden door de politie 8 autoinbrekers aangehouden. Verder werden in de loop van het project 7 verdachten aangehouden voor vernielingen en één voor diefstal met geweld. Deze man kon worden aangehouden na bestudering van camerabeelden. Ongeveer 20 personen werden bekeurd voor het onbevoegd rondhangen in de garages.

In 2006 was het aantal aangiften van diefstal uit auto's in parkeergarages flink toegenomen. Ondanks het toezicht werd er in de vijf garages in het Haarlemse centrum 237 keer ingebroken. Daarnaast was er veel overlast van jeugd en werden veel vernielingen aangericht. De schade door de vernielingen in de garages loopt in de tienduizenden euro's. De politie is samen met Bureau Veiligheid en de Dienst Parkeerzaken van de gemeente Haarlem in juni gestart met het project COPS (criminaliteit omgeving parkeergarages). Een project dat is gericht op de vermindering van de criminaliteit en overlast en het vergroten van de veiligheid in en rond parkeergarages in de Haarlemse binnenstad.

Er zijn camera's geplaatst, er is intensief gesurveilleerd door politie en gemeentelijk toezichthouders en is er extra verlichting aangebracht. Alleen bestuurders en inzittenden van geparkeerde auto's mogen zich in de garages bevinden. Anderen, zoals skatende jeugd, rondhangende jeugd, druggebruikers en andere ombevoegden, werden de afgelopen aangesproken, weggestuurd of zelfs bekeurd.

Uit het toezicht bij de parkeergarages bleek verder dat 94 bewoners en ondernemers uit de binnenstad betaling van het parkeergeld in de garages ontdoken. Ze deden dit door te wachten op iemand die wel betaalde en dan kort achter deze auto's aan te sluiten om langs de slagboom de garage uit te rijden. De betrokkenen zijn hierop aangesproken en hebben het verschuldigde parkeergeld alsnog betaald. Gaan ze opnieuw in de fout wordt proces-verbaal opgemaakt voor oplichting. Twee voertuigen werden uit de garage verwijderd omdat de bestuurder in vorenstaande bleef volharden. Daarbij wordt aan recidivisten de toegang tot de openbare garages ontzegd.
Provincie:
Tag(s):