vrijdag, 26. oktober 2007 - 15:35

De ‘tocht der tochten’ per boot

Burgum

‘Samen uit, samen thuis’ is het uitgangspunt van de samenwerking voor de Noordelijke Elfstedenvaarroute. De gemeente Tytsjerksteradiel gaat samen met de provincie en vijf andere Friese gemeenten de verantwoordelijkheid aan om de Noordelijke Elfstedenvaarroute bevaarbaar te maken. De gemeenteraad van Tytsjerksteradiel heeft op donderdag 25 oktober ingestemd met de voorgestelde samenwerkingsovereenkomst.

Ophogen bruggen Bartlehiem en Oentsjerk.
Wanneer alle partijen akkoord gaan met de samenwerkingsovereenkomst kan groen licht worden gegeven voor de eerste gezamenlijke aanbesteding van het project: het verhogen van bruggen en de bouw van een deel van de aanlegvoorzieningen.

Voor Tytsjerksteradiel betekent dat het verhogen van de brug bij Bartlehiem en de brug in de Wynzerdyk bij Oentsjerk. Met deze activiteiten is voor het totale project een investering van ca.600.000 euro gemoeid. Daarnaast heeft Tytsjerksteradiel al een deel van de route beter bevaarbaar gemaakt; de Moark is al uitgebaggerd.

Het project Noordelijke Elfstedenvaarroute maakt het mogelijk dat de ‘tocht de tochten’ niet alleen meer per schaats, kano of fiets kan worden afgelegd, maar straks ook per boot. Pleziervaartuigen met een maximale hoogte van 2.50 m. en een maximale diepgang van 1.30 m. kunnen in de toekomst deze mooie route bevaren. Met het project wordt op deze manier een impuls aan de pleziervaart en toeristische sector in deze regio gegeven. Het project maakt deel uit van het Friese Merenproject.
Provincie:
Tag(s):